Varga Mihály: a moratóriummal hosszabodik a hitelek futamideje

Pénzcentrum2020. március 19. 14:30

A törlesztési moratórium futamidőhosszabbítást jelent, mondta el az Index kérdésére Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki doorstep sajtótájékoztatóján. A moratórium alatt meg nem fizett tőkét és kamatot a bank később felszámolja az ügyfélnek, a mostani tervek szerint ez a futamidő hosszabbításával történik meg.

A moratórium automatikusan életbe lép, külön kérvényezni kell majd, ha valaki továbbra is törlesztene, erre majd a bankok alakítanak ki gyakorlatot. A hitelkártyadósságokra a moratórium egyelőre nem vonatkozik, de át fogják gondolni ennek a lehetőségét is, a minisztérium a Bankszövetséggel folyamatos egyeztetésben van.

Varga az Index kérdésére, hogy gondolkodnak-e azon, hogy az albérlőket is hasonló moratóriummal segítsék, azt mondta, egyelőre megvárnák, hogy hogyan alakul a piac, az Airbnb visszaesésével, sok lakás felszabadulásával ugyanis könnyen elképzelhető, hogy az árcsökkenés magától végbemegy a lakásbérleti piacon.

Hogy a katások közül miért éppen a taxisokat emelték ki, a miniszter azt válaszolta, azért, mert különösen nehéz helyzetben vannak, a forgalmuk jelentősen visszaesett.

Varga szerint a magyar bankrendszer stabil, szilárd, rendelkezik annyi mozgástérrel, hogy képes ilyenben együttműködni. Próbálnak arra törekedni, hogy minden felmerülő problémára megoldást tudjanak találni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Bankszövetség részéről Becsei András elmondta, a szövetség gyors és hatékony eszköznek tartja a kormány csomagját, de az egyes részszabályokat még ki kell alakítani.

Azt kéri a banki ügyfelektől, egyelőre ne keressék az ügyfélszolgálatot, adjanak egy kis időt.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Címkék:
hitel, varga mihály, hitelek, moratórium,