Retteghetnek a lakáshitelesek: ezekkel a kölcsönökkel nem fog nőni a kamatuk

Pénzcentrum2020. február 27. 14:31

Izgulhatnak a lakáshitelesek az MNB monetáris szigorítását látva, a személyi hiteleseknek azonban nem kell aggódniuk. A kalkulátorunk segítségével mi most megnéztük, hogy a legkedvezőbbnek tűnő ajánlatok közül melyiknek nőhet a kamata a következő időszakban.

Az elmúlt években rekordalacsony kamatokat élvezhettek a hitelfelvevők, és éltek is vele: a személyi hitelek kihelyezése minden rekordot megdöntött, és már a lakáshitelek iránt is erőteljes a kereslet. Egyik hiteltípusnál sem voltak soha olyan alacsony kamatok, mint az elmúlt egy-két évben.

Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ennek vethet véget az MNB kvázi-kamatemelése, amikor ugyan a hagyományos monetáris eszközök (mint az alapkamat, overnight betét- és hitelkamat) nem változtak, a swaptendereken befogadott tenderekkel viszont erőteljesen szűkítették a likviditást. Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy a forintállomány csökkentésével a bankok számára drágábbá tették a finanszírozást, emiatt pedig erőteljesen megugrottak a bankközi kamatlábak. A BUBOR fixingek így alakultak az elmúlt években (az ábra jobboldali részén látható az emelkedés):

Loading...

Mindez azért jelentős, mert a rövid kamatperiódusú hitelek kamatai leginkább ettől függnek. A három hónapos kamatperiódus a három havi, a hat hónapos a hathavi, az éves pedig a 12 havi BUBOR-tól. Így aztán akinek ilyen kamatperiódusú hitelei vannak, szinte biztosra vehetik a kamatemelést a fordulónapon.

Mi ennek apropóján most megnézzük a legkedvezőbb hiteleket a kalkulátorunk segítségével, hogy azok milyen kamatperiódusúak. Kezdjük a személyi hitelekkel. Korábban előfordult, hogy a személyi hitelek kamatai változó kamatozásúak voltak, ma ez már egyáltalán nem jellemző.

Loading...

Olyannyira nem, hogy a fenti hitelek közül mindegyik rögzített, azaz teljes futamidőre fixált kamatperiódusú. Akinek tehát személyi hitele van, annak nem kell félnie a kamatváltozástól - az már nem biztos, hogy a személyi hitelek kamata nem nő meg a közeljövőben, de ezt még nem látjuk (a személyi hitelek esetén nagyobb a bank kamatmarzsa, így a mozgástere is. A kamat így kevésbé függ a referenciakamatoktól).

A fenti hitelek részleteiért keresd fel a kalkulátorunkat!

Nem úgy a lakáshiteleknél: az alábbiakban a kalkulátorunkban a lakáshiteleket gyűjtöttük össze, és ezt találtuk:

Loading...

Amint látható, a kalkulátorunk szerinti legtöbb hitel 6 hónapos kamatperiódusú, de találunk közöttük 3 hónapost és 5 évest is. A lakáshitelesek tehát sokkal jobban ki vannak téve az esetleges kamatváltozásnak. Látva azt, hogy milyen alacsony a különbség az 5 éves és a 6 hónapos kamatperiódusú hitelek kamatai között, érdemes lehet most fixálni.

Címkék:
hitel, bank, kamat, thm, kölcsön, mnb bubor, kamatmarzs,