Szép csendben, de nekiállt szigorítani az MNB: mégis, mi lesz ebből?

Pénzcentrum/Portfolio2020. február 17. 19:30

Az eddigi laza monetáris politika fordulatot látszik venni, a Nemzeti Bank elkezdett szigorítani. A kamatlábak emelését már az elmúlt hónapokban több szakértő és elemző is várta, most a központi bank a foreign exchange swap eszközén keresztül nyúlt hozzá a kamatlábakhoz.

"Az fx-swap állományt az elmúlt hetekben érdemben csökkentettük, mindez szándékolt és tudatos döntés eredménye."

- ez volt az egyik fontos üzenete Nagy Márton múlt heti nyilatkozatának. Bár az MNB-alelnöke nyíltan nem mondta ki, de szavai tulajdonképpen azt jelentik, hogy a jegybank megkezdte a kamatemelést.

A jegybank tulajdonképpen a likviditás szabályozásával mozgatja a bankközi hozamokat (elsősorban a BUBOR-t és a swap-pontokat), vagyis a monetáris politika legfontosabb operatív eszköze a bankközi likviditást szabályozó fx-swap tender lett. Amikor a jegybank ezen keresztül bővíti a teljes likviditást, akkor a bankközi hozamok esnek, amikor szűkíti, akkor emelkednek.

Csendes volt a fordulat, már hetekkel ezelőtt léptek

A fordulópontot valójában nem Nagy Márton múlt heti nyilatkozata jelentette, ugyanis a jegybank már a megelőző hetekben is kényelmetlenül kezdte érezni magát az emelkedő inflációt és a töretlenül gyengülő forintot látva - írja a Portfolio. Ennek megfelelően az fx-swap tendereken egyre szigorúbban viselkedett, többször visszadobva az összes ajánlatot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek megfelelően a likviditás szűkülni kezdett, kicsit a kamatszintek is elkezdtek mocorogni. De mindaddig, amíg Nagy Márton nem adott egyértelmű jelzést arra nézve, hogy nem nézik jó szemmel az erősödő inflációs kockázatot, a forint gyengült és a kamatok is összességében alacsony szinten maradtak.

Ez változott meg a múlt héten, amikor is a kamatok addig óvatos emelkedése felgyorsult, a forint elleni short pedig erejét vesztette. A BUBOR kamatok mára rég látott magasságokba emelkedtek. A 3 hónapos lejáraton a január közepi 0,16%-ról 0,58%-ra ugrott a hozam, a 12 hónapos futamidőn pedig 0,27%-ról 0,75%-ra.

Ha a három hónapos futamidőből indulunk ki, akkor a jegybank tulajdonképpen 40 bázispontos kamatemelést hajtott végre.

Címkék:
mnb, kamat, kamatemelés, monetáris politika, mnb bubor,