Ledobták az akcióbombát a bankok: ilyen alacsony kamatok még sosem voltak

Pénzcentrum2019. július 22. 17:33

Éles csata dúl a bankok között az ügyfelekért a személyi hitelek harcterén. A bankok mindent bevetnek: a jövedelemhez és a hitelösszeghez kapcsolódó kamatkedvezmények mellett némely bankok jelentős kedvezményeket adnak az új ügyfeleknek, de vannak bankok, akik a hitelkiváltást jutalmazzák akciókkal. Egyes bankoknál az is jól jár, aki online igényel hitelt.

Sok tízezer forintot bukhat már kis összegű személyi hiteleknél az, aki rosszul választ bankot. A kamatok között jelentős különbségek vannak pénzintézetenként, ráadásul a bankok időközönként még jobban lenyomják a kamatot különböző kamatkedvezményekkel. Az minden bankra igaz, hogy a magasabb jövedelemmel és a magasabb hitelösszeggel csökken a kamat, különböző bankok egyéb kedvezményeket is adnak. Ezeket vesszük most sorra, bemutatva, hogy mik azok a tényezők, amik meghatározzák a kamatot. A bank nevére kattintva bővebb tájékoztatást kaphatsz a hitelekről. A kedvezményeket a banki termékek hirdetményeiből gyűjtöttük össze.

A személyi kölcsönök kamatai a padlón vannak. Nem hiszed? Nézd meg a Pénzcentrum kalkulátorában!

OTP

Az OTP-nél online kamatkedvezményt annak adnak, aki a személyi hitelt teljes egészében online igényli, vagy az igénylést online indítja el. Ez teljesen érthető, hiszen az adminisztratív teendők csökkenése a bank számára jelentős költségcsökkentéssel járhat. A bank egyéb kedvezményeket is ad, amelyek a hitelösszeghez köthetők:

  • 300 000 - 1 099 999 forint között 18,99 százalék,
  • 1 100 000 - 2 099 999 forint között 16,99 százalék,
  • 2 100 000 - 3 099 999 forintnál 14,99 százalék,
  • 3 100 000 - 5 099 999 forint esetén 12,99,
  • 5 100 000 - 6 099 999 forintnál 10,99,
  • 6 100 000 - 7 099 999 forintnál 8,99,
  • 7 100 000 - 8 000 000 forint hitelösszeg esetén pedig 6,99 százalék a kamat.

K&H

A K&H-nál nincs folyósítási díj, ami jelentős összeg megtakarítását jelentheti. A bank - más bankokhoz hasonlóan - munkabér átutalási kedvezményt ad, ez jelenleg 1 százalék, de kiemelt személyi kölcsön esetén már 2 százalékpont. Ugyan ez speciális hitelcélhoz kötődik, de autóvásárlási hitelhez cascora kedvezményt adnak - minden bizonnyal a bank biztosítójánál. Természetesen a K&H-nál is érvényes, hogy nagyobb hitelösszeg esetén kisebb a kamat mértéke.

A személyi hitelek kamatainak összehasonlításáért keresd fel kalkulátorunkat!

CIB

A CIB-től igénylők akkor érhetnek el jelentős kedvezményeket, ha jövedelmüket a bankhoz utalják. Ennek mértéke számottevő: a sztender kamat 21,05 százalék, ehhez képest nettó 450 ezer forint havi nettó jövedelem esetén (ami a CIB-számlára érkezik) 11,22 százalék a kamatkedvezmény. Hasonló a kedvezmény, ha 250 ezer forint havi nettó jövedelem érkezik a számlára, ekkor is 11,22 százalékpont lesz a kamatkedvezmény, 120 ezer forintnál ez 8 százalékpont. Ha valaki a minimálbérnek megfelelő összeget utaltat CIB-számlára havonta, akkor 4 százalékpontnyi kamatkedvezményt kap. A prémium banki ügyfelek is magas, 11,22 százalékpontos kedvezményt kaphatnak.

Erste

Az Ersténél elsősorban hitelösszeg és jövedelem függvénye, hogy mekkora lesz a személyi kölcsön kamata. 80 ezer és 150 ezer forint közötti jövedelem esetén például 17,99 százalék a kamat minden hitelösszeg esetén, 150 ezer forint fölötti jövedelem felett ez 14,99 százalékról indul, és 3 millió forint felett már 13,49 százalékra mérséklődik a kamat. 6 millió forint felett ez 11,99, 8 millió felett 10,99 százalék lesz. Ha a hitelcél a hitelkiváltás, akkor némileg magasabbak a kamatok.

MKB

Az MKB-nál 3-féle kamatkedvezményt kaphatnak az ügyfelek a jövedelemhez és a hitelösszeghez kapcsolódó kamatkedvezményen felül: 1 százalékpontos kedvezményt kapnak azok az ügyfelek, akik az MKB-nál vezetnek számlát, vagy számlát nyitnak hitelszerződéskor. Akinek legalább 100 ezer forint, de legfeljebb 250 ezer forint érkezik a számlájára havonta, az 2 százalékpontos kamatkedvezményt kapnak, akik pedig 250 ezer forint feletti jövedelmet utaltatnak MKB-s számlára, 5 százalékpontos kedvezményt kaphatnak.

Cetelem

A Cetelemnél 3 besorolása van az adósoknak: a1, a2 és a3. A legkedvezőbb, a1-es besorolású adósok például 24-35 hónapos futamidőre felvett személyi kölcsönökre, nagy összegben akár 9,9 százalékos THM-et is elérhetnek, de a legrosszabb, a3a-as besorolású adósok legmagasabb THM-e 18,9 százalék. A Cetelemnél tehát leginkább a jövedelmünk, a futamidő és a hitelösszeg tekintetében kerül megállapításra a kamatkedvezmény mértéke.

A személyi kölcsönök kamatai a padlón vannak. Nem hiszed? Nézd meg a Pénzcentrum kalkulátorában!

Raiffeisen

A Raiffeisen most új ügyfeleknek 8 százalékpontos kamatkedvezményt ad 250 ezer forint feletti havi átutalás esetén, a kamat így 7,95 százalék. Mindehhez legalább 3 millió forint hitelösszeg felvétele szükséges. Ha a hitelösszeg 1 millió forint és 3 millió forint felett van, az új ügyfelek kamatkedvezménye 4 százalékpont. Az új ügyfél a hirdetmény szerint annyit tesz, hogy az igényléskor nem rendelkezik az ügyfél sem folyószámlával, sem hitelszerződéssel. További kedvezményeket is biztosít a bank, amelyek a többi bankhoz hasonlóan a jövedelemhez kötődnek:

  • 400 ezer forint havi nettó jövedelem felett 5,5 százalékpont a kamatkedvezmény, ha 3 millió forint feletti a hitelösszeg. Ez az összeg nem fordítható hiteltörlesztésre.
  • 200 ezer forint feletti jövedelemnél a kedvezmény 5 százalékpont, ehhez minimum 1 milliós hitelösszeg kell, ami nem fordítható hitelkiváltására.
  • aktív számlakezelés mellett (havi legalább 4 tranzakció), ha valakinek legalább a minimálbért meghaladó jövedelme van, a kedvezmény 3 százalékpont.
  • ha az igénylő a bank ügyfelévé válik, hitelkiváltáskor, 1 milliós hitelösszeg felett 5 százalékpontos a kamatkedvezmény,
  • ha ez legalább 3 millió, akkor a kamatkedvezmény 8,5 százalékpontos lesz. Egyik esetben sem használható az összeg raiffeisenes hitel törlesztésére.

UniCredit

Az UniCredit személyi kölcsönét igénylők azzal érhetnek el 5-11 százalékpontos kamatkedvezményt, ha a jövedelmüket a bankhoz érkeztetik és hitelfedezeti biztosítást is kötnek. Akinek havonta legalább 110 ezer forint jövedelme érkezik a bankhoz, 18 százalék helyett 12,5 százalékos éves kamattal számíthat a kölcsönre, ha hitelfedezeti biztosítást is köt, akkor már csak 11 százalékkal tervezhet. Havi minimum 200 ezer forintos jövedelemnél, tovább nőnek a kedvezmények: a kölcsön éves kamata így kb. 8 százalék, s ha még hitelfedezeti biztosítást is köt rá az igénylő, már 7 százalék alá is becsúszik a kölcsön éves kamata.
Címkék:
hitel, akció, bank, kamat, személyi kölcsön, thm, kölcsön, személyi hitel, cora,