Nesze neked babaváró: ezt a hitelt is úgy viszik a magyarok, mint a cukrot

Pénzcentrum2019. július 15. 18:29

Mindössze néhány nap alatt jött össze több ezer igénylés a babaváró hitelre a bankoknál. De mi jut azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak élni az állami lehetőséggel, de lakáscéljaik vannak?

Babaváró hitel ide, csok oda, a piaci kamatozású lakáshitelek népszerűsége nem csökken, sőt! A jegybank legfrissebb adatai szerint 86,71 milliárd forintnyit vettünk fel csak májusban, 13,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A felvett kölcsönök átlagos hiteldíjmutatója 5,09 százalék volt, ami némileg magasabb, mint az egy hónappal korábbi 4,90 százalékos átlag THM. Ugyanakkor a Bank360 legújabb kamatfigyelőjéből az is kiderül, hogy az átlagnál messze kedvezőbb kölcsönöket vehetünk fel a gyakorlatban a bankoktól, ha piaci kamatozású kölcsönből finanszíroznánk lakáscéljainkat - írják közleményükben.

Inkább személyi kölcsönt vennél fel? Keresd fel kalkulátorunkat!

A szakportál kalkulációi szerint például 10 millió forintot 20 éves futamidőre már akár 4,02 százalékos THM-mel is felvehetünk, ami nagyjából 5 000 forinttal kedvezőbb az induló havi törlesztőrészlet tekintetében, 5 éves kamatperiódus mellett.

Persze június végén, július elején is sok bank módosított a piaci lakáshitel ajánlatain. A Bank360 rendszeres vizsgálatából az alábbiakra készülhetnek az igénylők, ha most látogatnak el a bankfiókokba:

UniCredit Bank: a maximálisan igényelhető hitelösszeg 40 millió forintról 60 millió forintra emelkedett. Az 5 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitel kamata 5,49 százalékról 5,2 százalékra, míg a fix kamatozású Stabil Kamat kölcsön 19 és 20 éves futamidővel 7,19 százalékról 7,07 százalékra csökkent.

Raiffeisen Bank: a Fix15 konstrukció kamata 5,99 százalékról 5,79 százalékra csökkent, szabad felhasználás esetén pedig 7,99 százalékról 7,79 százalékra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Takarék Csoport: az 5 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitel kamata 5,58 százalékról 5,2-re, míg a 10 éves 6,63 százalékról 6,29-re csökkent.

Most megéri kombinálni?

A Bank360 szerint továbbra is kedvező kamatszintek mellett igényelhetünk jelzáloghitelt, ha nem élnénk az akár kamatmentes 10 millió forintos babaváró kölcsönnel. Ugyanakkor a két konstrukció kiegészítheti egymást, ha például problémát jelent a lakáshitelnél a jellemzően 20-30 százalékos önerő igazolása, ami egy 20 millió forintos hitel esetében akár 6 millió forint is lehet.

Inkább személyi kölcsönt vennél fel? Keresd fel kalkulátorunkat!

A babaváró hitel viszont a legtöbb banknál önerőként is beszámítható, ha a folyósítástól számított 90 napon belül igényeljük a lakáshitelt is. Az igényelt hitelösszeg jegybanki rendelet által meghatározott részig, legfeljebb 75 százalékig használható önerőként. Azaz 10 millió forint babaváró kölcsönből 7,5 millió forintot használhatunk fel önerőként.

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat, thm, kalkulátor, kölcsön, penzcentrum,