Ezt a több százezres kiadást megéri bevállalni a szépségért (x)

Pénzcentrum2019. június 5. 10:30

A szép, szabályos fogsor már rég nem szerencse kérdése. Rengeteg lehetőségünk van, hogy korrigáljunk, ha elégedetlenek vagyunk azzal, amit a természettől kaptunk. Akinek szüksége van a kezelésre, jellemzően már tinédzserkorban átesik a fogszabályozáson, de manapság az sem ritka, hogy felnőtt korban tesszük le a voksunk a tökéletes mosoly mellett.

A felnőtt fogszabályozásra akár befektetésként is tekinthetünk, hiszen több felmérés is bizonyítja, hogy a szép mosollyal rendelkezők általában magabiztosabbak, ezáltal sikeresebbek a munkájukban.

Hosszú évekbe és egy kisebb vagyonba kerül egy szép fogsor manapság, ezért utánajártunk, mennyiből jön most ki, mire kell odafigyelni és milyen lehetőségeink vannak, ha külső forrásból, például hitelből finanszírozzuk a fogszabályozást

Már sikk a fogszabályzó

A fogszabályozással foglalkozó Doctor Dent alapítója, Dr. Balla László szerint a fogszabályozás nagyon sokat fejlődött az elmúlt 10 évben: szebb, praktikusabb, hatékonyabb fogszabályzókat készíttethetünk. A régi, lassú, gyakori visszajárást igénylő, nehezen tisztítható, kényelmetlen fogszabályzókat bátran elfelejthetjük Dr. Balla szerint, aki ByeAlex mosolyáért is felelős. A fogszabályzó szakorvos elmondta, hogy ma már nem kell szégyellni a fogszabályzó hordását. Sőt, kifejezetten státuszszimbólummá vált Hollywood, a sportpályák vagy éppen a színpadok csillagai között: Tom Cruise, Morgan Freeman, Celin Dion, Miley Cyrus, David Beckham, Christiano Ronaldo egyaránt büszkén vállalja, hogy a mai mosolyát egy jó fogszabályzónak köszönheti.

Így vagy úgy, de költséges kezelésről van szó: persze ez több tényezőtől és a páciensek igényeitől is függ, de az online elérhető árlisták alapján bőven a pénztárcába kell nyúlni.

A legolcsóbb opciókat választva készülékkel, konzultációval és kezeléstervvel együtt is nagyjából 200 000 forinttal kell belevágnunk, és ekkor még nem számoltunk az addicionális költségekkel, mint például a további egyeztetések és igazítások. Ez könnyen jelenthet negyedévente tetemesebb, több tízezer forintos kiadást.

Persze ez még csak a kezdet. Modernebb, márkásabb eszközök ennek többszörösébe kerülnek, például középkategóriában fogívenként 250 000 forintot is fizethetünk, de aki nem sajnálja a rávalót, 2 000 000 forintért teljes alsó-felső belső fogszabályozó kezelést kaphat. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy a fogszabályzó eltávolítása után következő retenciós szakaszban újabb két sín felhelyezése szükséges, amely szintén 100 000 forinttal terhelheti a kasszát.

Ha nincs mihez nyúlni

A nagyobb összegű, nem várt kiadásokat a legjobb ilyen esetre félretett vésztartalékból, megtakarításból rendezni - tanácsolja Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Sajnos a kutatások szerint a magyar társadalom kétharmada úgy érzi, nincs felkészülve egy váratlan kiadásra. Ha erre a célra mi sem tettünk még félre, mindenképpen megéri havonta kisebb összeget megspórolva elkezdeni egy 3-5 havi megélhetési költséget fedező tartalék felépítését. A felnőtt fogszabályozás szerencsére pénzügyileg tervezhető, ezért időben megkezdve az anyagi felkészülést, nem feltétlenül jelent gondot.

Más orvosi kiadásra, hirtelen felmerülő több százezres számla rendezésére a szabad felhasználású személyi kölcsönök jelenthetnek végső esetben segítséget a szakértő szerint azok, akik egyébként stabilabb anyagi lábakon állnak és probléma nélkül tudják vállalni a hitel törlesztését. A kalkulációk alapján 1 500 000 forintot 60 hónapra akár már kevesebb, mint 30 000 forintos törlesztőrészlet mellett is igényelhetünk, a kamat ráadásul végig fix, azaz nem kell tartanunk a törlesztő váratlan emelkedésétől.

Persze ahány eset, annyi jó megoldás a hitelek terén is. A Bank360 szakértője azt tanácsolja: használjunk kalkulátort és hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait, hiszen azonosnak tűnő hitelek között végül százezer vagy akár milliós különbségek is lehetnek, amikor vissza kell fizetni.

(x)

Címkék:
hitel, státuszszimbólum, felső tízezer,