Egekben a pesti lakásárak: lassan luxus lesz a saját panel?

Magyar Nemzet2019. május 27. 09:30

Rengeteget drágultak a panellakások a fővárosban, illetve a  vidéki nagyvárosokban. Budán már 30 milliónál is többért kínálják a házgyári otthonokat, és ez Pesten sem sokkal kevesebb.

Egyetlen év alatt csaknem harmadával drágultak a panellakások Budapesten - írja a Magyar Nemzet. Noha az átlagos négyzetméterárak sok lakótelepen már a 600 ezer forint, a lap által megkérdezett szakértők szerint amíg felfutóban van az ingatlanpiac, addig a házgyári lakások ára is tovább emelkedik. Ráadásul a csok mellé júliustól már használt lakásra is felvehető támogatott hitelnek várhatóan a panelpiacon is jelentős hatása lesz.

A Duna House adatai szerint az idei első negyedévben Budán 565 ezer forintot, de a pesti városrészekben is több mint félmilliót tett ki a panelek átlagos négyzetméterára. Ez a budai oldalon jellemzően több mint harmincmillió forintos lakásokat, utóbbinál mintegy 26 milliósakat jelent.

A drágulás igen markáns az egy évvel korábbi adatokkal összevetve: 2018 első három hónapjában Budán 435 ezer, Pesten 379 ezer forintot kóstált átlagosan a panelek négyzetmétere.

A főváros pesti oldalán tehát harmadával, de a budain is csaknem 30 százalékkal drágultak a házgyári lakások egyetlen év alatt. A vidéki nagyvárosokban is hasonló a helyzet. A keleti országrészben csaknem 40 százalékkal emelkedett a panelek ára, a 300 ezer forintot meghaladó négyzetméterárak nemrég még Budapestre voltak jellemzők.

Címkék:
hitel, Budapest, panel, drágulás, lakásár, ingatlanárak,