Radikális átalakulás előtt a bankolás: mi értelme lesz így bankfiókba menni?

Pénzcentrum2019. április 11. 17:03

A bankolás jövője egyre inkább a digitális platformokon történik, egyre több bank létesít készpénzbefizető ATM-et. Van olyan nyugat-európai nagybank, ahol 10-ből 7 személyi kölcsönt online felületen helyeznek ki. A jövőben így lehet, hogy a személyi kölcsönök teljes állományát online igénylik majd.

A K&H egymillió ügyfeléből már 200 ezer mobilbank-felhasználó van - mondta el Rajnai Gábor, a K&H Bank értékesítési hálózat és támogatási igazgatója a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján. Elmondása szerint a 15 évvel ezelőtti folyamatok is digitálisak voltak, ami ma történik, az egy hatékonyságjavítás. Ma már nincs szükség bankfiókokra ahhoz, hogy egy tranzakciót el tudjunk végezni. A jövő kérdése az lesz, hogy a digitális üzleti modellekben mi lesz a bankfiókok szerepe.

Amit gyakran csinálunk és relatíve egyszerű, azt könnyű digitalizálni. Van olyan Nyugat-Európai nagybank, amelyik a személyi kölcsöneinek 70 százalékát már teljesen online helyezi ki - ez felveti a kérdést, hogy pár év múlva lesz-e szükség egyáltalán fiókokra? Rajnai szerint igen, de a fiókok szerepe át fog alakulni.

Hitelfelvételhez ma már az ágyból sem kell felkelned. KATT: személyi hitelek egy helyen!

A készpénzállomány nagyon magas a gazdaságban. Az ügyféllátogatások 60 százaléka 3 évvel ezelőtt a banknál valamilyen készpénzzel kapcsolatos indokkal történt - ma ez már csak 30 százalék. Sok fiókban emiatt már nem is volt szükség pénztárra, hiszen az ATM minden igényt kielégített. A fiókok emiatt tanácsadói fiókokká váltak, a befizető ATM-eknek köszönhetően a befizetés a nap 24 órájában lehetséges.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A számlanyitás is papírmentes lesz a jövőben. Rajnai szerint ha valaki jövőre besétál egy bankfiókba, és számlát akar nyitni, akkor az ott ülő munkatársnak a telefonjára letöltik a mobilapplikációt. A személyi kölcsönöket már ma több banknál is 100 százalékban már online igénybe vehetik az ügyfelek. Ez egy videós azonosítással történik, majd azonnal automatikus hitelbírálat és elektronikus aláírás, a K&H-nál 30 percen belül az ügyfél számláján van az összeg. Hasonlóan működik a többi bank esetén is - akik pedig még nem vezették be, feltehetően a közeljövőben megteszik azt.

Címkék:
hitel, mnb, bank, kamat, bankolás, thm, bankfiók,