Soha vissza nem térő alkalom: aki hitelt akar, most vegye fel!

Pénzcentrum2019. március 26. 12:01

Átrendeződést tapasztalhatunk a kedvező személyi kölcsönök piacán. A korábbiakhoz képest még alacsonyabb kamattal találkozhat az, aki most készül hitelt felvenni és megfelel a banki feltételeknek. A Magyar Nemzeti Bank ma várható kamatdöntése miatt viszont alighanem szépen, lassan elindulnak majd felfelé a kamatok.

Tavaly átlagosan 14,05 százalék volt a személyi hitelek átlagos hitelköltségmutatója, ami továbbra is igen kedvező az elmúlt évekhez képest - számolt a Bank360 legfrissebb, személyi kölcsönöket érintő áttekintése kapcsán. 2015-ben például az átlagos költségmutató 20,42 százalék volt, egy évre rá 16,69 százalék, 2017-ben pedig 15,14 százalék volt a jegybanki adatok szerint. A kamatok csökkenése éves viszonylatban is igen feltűnő: tavaly januárban az átlagos THM 14,41 százalék volt, míg idén már 13,85 százalékig ereszkedett a mutató.

Olcsó személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mindez azt jelenti, hogy az évek során egyre olcsóbban és olcsóbban finanszírozhattuk hitelből céljainkat, például hitelkiváltást, ráadásul a kedvezőbb ár kiszámíthatósággal is párosult: a pénzügyi termékek rangsorolását végző szakportál szerint ugyanis szinte teljesen eltűntek 2019-re a kínálatból a változó kamatozású személyi hitelek, így ma már nem fenyeget kamatkockázat, ha ezt a terméket vesszük igénybe, a havi törlesztő a futamidő végéig ugyanakkora lesz.

Nézzünk pár konkrét ajánlatot

Hogy megmutattsuk, konkrétan mennyibe is kerülnek egyes banki termékek, felkerestük a kalkulátorunkat, ahol beállítottuk a nettó 250 ezer forint feletti jövedelmet, és vállaltuk, hogy a bank ügyfelévé válunk.

Loading...

Szemmel látható, hogy jelneleg 5 bank is 10 százalékos THM alatt kínálja a termékét: az UniCredit hitelének THM-e 7,29 százalékos, a Budapest Banké 7,9 százalék. Rendkívül olcsó a Raiffeisen, K&H és CIB terméke is - 8 százalék körüli teljes hitelköltség mutatóval. A további termékek picit drágábbak, az OTP például 16,64 százalékkal kínálja a hitelt ezen kondíciók mellett. Más hitelösszeget és futamidőt is megnézhetsz, ha módosítod a beállításokat kalkulátorunkban.

Az igazán kedvező kölcsönök itt kezdődnek

“Ugyanakkor az, hogy valójában mekkora lesz a teljes hitelköltség, a bank egyedi elbírálása után derül ki és az eredmény merőben eltérhet az átlagtól" - hívja fel a figyelmet Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Sokkal kedvezőbb képet mutat olcsóság tekintetében a konkrét banki kínálat, hiszen akár bőven 10 százalékos THM alatt is találhatunk már akár nagyobb összegű, szabad felhasználású kölcsönt.

A kalkulációk szerint 3 millió forint szabad felhasználású személyi kölcsönt 60 hónapos futamidővel már 7,29 százalékos THM-mel is találhatunk a kínálatban, amire nem igazán volt példa az elmúlt néhány hónapban, de több pénzintézet is kínál hitelt 8 százalékos hiteldíjmutató alatt, amely mellett a törlesztőrészlet kicsivel több, mint 59 000 forint havonta.

Válaszd ki a legjobb hitelt két perc alatt kalkulátorunkban

A legkedvezőbb hitelekhez természetesen teljesítenünk kell a bank és a JTM-szabály által támasztott jövedelmi elvárásokat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kedvezőbb kamatokért a pénzintézetek nettó 250 000 forint feletti igazolt havi nettó jövedelmet várnak, ami a jelenlegi átlagbéreket tekintve nem teljesíthetetlen, de a kamatkedvezmények szempontjából fontos lehet az is, hogy jövedelmünket a banknál lévő folyószámlára érkeztessük, vagy rendszeresen tranzaktáljunk innen, a számla fenntartása azonban további költségekkel járhat.

Magas jövedelem nélkül is elérhető kedvező kamat?

A márciusi személyi kölcsön ajánlatokat áttekintve a fenti kondíciókkal, megállapítható, hogy nettó 250 000 forintos jövedelem alatt is találhatunk kedvező személyikölcsön-ajánlatokat: a 8 százalék alatti THM-hez nettó 200 000 forintot vár el két pénzintézet, ez alatt viszont már 9,27 százalékos THM-mel találkozhatunk, ami 62 130 forintos törlesztőrészletet jelent, azaz nagyjából havi 3 000 forinttal kell többet fizetniük azoknak, akik nem tudnak legalább 200 000 forintos jövedelmet igazolni.

Nem szabad várni a hitelfelvétellel. A Magyar Nemzeti Bank fontos döntés előtt áll, a monetáris szigorítás azt jelenti majd, hogy a hitelek kamatai is elindulnak felfelé. Ha hitelfelvételen gondolkodsz, nem szabad várnod: a kamatok csökkenése a kamatdöntés után emelkedésbe fog átcsapni. Minden helyzetben járj el viszont felelősen! Hasonlítsd össze a hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában.

A Bank360 számításai szerint nagyjából 160 000 forinttal kerül többe alacsony jövedelem mellett a hitel, ha a teljes visszafizetendő összegeket hasonlítjuk össze. Ennek oka a portál szakértője szerint az alacsonyabb jövedelemből fakadó nemfizetési kockázat - írják.

A népszerűség receptje

Míg 2018. januárjában 27,25 milliárd forint értékben folyósítottak a bankok ilyen hiteleket, addig idén már 34,24 milliárd forint fogyott az év első havában, ami 25 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A kiszámíthatóság és az alacsonyabb költségek mellett az egyszerű igénylés is hozzájárult ahhoz a Bank360 szerint, hogy mára a személyi kölcsön vált az egyik legnépszerűbb hiteltermékké, és ez a népszerűség várhatóan idén is emelkedni fog, ahogy azt már a januári adatok alapján láthatjuk.

Bármire felhasználható, olcsó hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

A szakportál ugyanakkor óva int az elhamarkodott választástól: megegyezőnek tűnő ajánlatok között akár több százezer forint is lehet a különbség a teljes visszafizetésben, ezért érdemes alaposan utánajárni - akár egy hitelkalkulátor segítségével - annak, hogy hol kaphatjuk meg a legkedvezőbb kölcsönt, ha szükség van rá céljainkhoz.

Címkék:
hitel, pénz, bank, kamat, személyi kölcsön, thm, kalkulátor, kölcsön, személyi hitel,