Magyar hagymát ennél? Felejtsd el, már csak mutatóba maradt belőle

hvg.hu2019. március 20. 09:01

Alig van magyar hagyma a piacon, még a magyar termelők is külföldi magot vetnek. A termőterület 10 év alatt a felére csökkent - írja a hvg.hu.

Pár napja szaladt körbe az interneten, hogy egy makói vállalkozó "gulyáshagyma" csomagolásban német importhagymát forgalmazott, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Kiderült, hogy alig termelnek már vöröshagymát Magyarországon, már Makón is csak egy maroknyian maradtak, akik a klasszikus, eredetvédett makói vöröshagymát növesztik.

Azok az "iparszerűen" hagymázók, akik jó pénzt akarnak a termésért, inkább holland, spanyol vetőmagot használnak, mert annak nagyobb a hozama. A termőterület tíz év alatt a felére csökkent, az öt évvel ezelőttihez képest is vagy ezer hektárral zsugorodtak a hagymaföldek. A jó magyar hagymát pedig jobb, ha elfelejtjük, mert jószerivel csak mutatóba maradt belőle.

Címkék:
otthon, termelés, mezőgazdaság, hagyma, makó,