Babaváró hitel: kemény kamatokkal kell számolni, ha mégsem jön a gyerek

Pénzcentrum2019. március 10. 09:02

Három és fél évig, 2019. július 1. és 2022. december 31. között igényelhetik majd a családok a gyerekvállalási hitelt. Ha azonban nem születik meg a gyermek 5 éven belül, kamatot kell fizetni - számolt be az RTL Híradója.

Támogatott tartalom

A Babaváró hitel azokat a fiatal családokat célozza meg, ahol éppen a pénz az akadálya a közös élet elkezdésének. A végső javaslatot tegnap nyújtotta be a kormány. A korábbi információkkal ellentétben, lesz hitelbírálat és jövedelemvizsgálat. A családügyi államtitkár szerint maximum 50 ezer forint lesz a törlesztőrészlete a kölcsönnek.

Három és fél évig, 2019. július 1. és 2022. december 31. között igényelhetik majd a családok a szabad felhasználású gyermekvállalási hitelt, amennyiben a feleség 18 és 40 év közötti, illetve ha a pár egyik tagja legalább 3 éves munka vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. Szülés után 3 évre felfüggesztik majd a törlesztést, és engednek is a tartozásból: 

a második gyerek után 30 százalékot, a harmadik után az teljes összeget.

Az első gyermeknek azonban 5 éven belül világra kell jönnie, ha az pár nem meddő, különben kamatot is kell fizetni, méghozzá visszamenőleg. Ez várhatóan 8 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 41 ezerről 71 ezerre nőne a havi törlesztőrészlet, és a tőketartozás is emelkedne több mint félmillió forinttal.

Címkék:
hitel, gyerek, bank, kamat, kölcsön, gyerekvállalás, törlesztő, babaváró,