Orbán: mégis szükség lesz hitelbírálatra a 10 milliós "babaváró" kölcsönhöz

Portfolio2019. március 9. 08:44

Egy pénteki, nőnap alkalmából szervezett háttérbeszélgetésen Orbán Viktor lényegében cáfolta Gulyás Gergely miniszter korábbi szavait, miszerint hitelbírálat és jövedelemvizsgálat nélkül vehetnék fel a fiatal házasok július 1-jétől az új, kamatmentes hitelt - számolt be a Portfolio.

Röviden beszélt a családvédelmi akciótervről is, azt mondta, a bankokkal nem egyeztettek előtte, de a 10 milliós összeg garantált hitel lesz, nem jelent kockázatot a bankoknak. "Ha az egyik nem adja, majd adja más" - mondta a miniszterelnök, aki szerint, lesz hitelbírálat is. A kormányfő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a csomag -írta a hvg.hu.

Épp tegnap jelent meg egyébként az első törvénymódosítási javaslat a "babaváró támogatással nyújtott kölcsönnek" nevezett konstrukció előkészítésére. Ennek lényege: 

  • 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között hitelszerződés alapján folyósított, "babaváró támogatással" nyújtott kölcsönről van szó.
  • Az állami kezességvállalás mértéke a babaváró támogatással nyújtott kölcsön tőkeösszegének és az erre felszámított ügyleti kamatnak a 100%-a (kérdés, milyen kamatról van itt szó, ha a kölcsön kamatmentes lesz, ahogy korábban jelezték).
  • A babaváró támogatással nyújtott kölcsön biztosítékaként az állami készfizető kezességvállaláson túl a hitelintézet további biztosíték előírására nem jogosult.
  • Felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.

Eldőlt tehát, hogy nem jelzáloghitel lesz a fiatal házasok új kölcsöne, hiszen további biztosítékot nem írhatnak rá elő a hitelintézetek. Ezt a készfizető állami kezességvállalással igyekszik a kormány helyettesíteni. A friss törvényjavaslattal azonban még nem dőlt el egy sor kérdés.

Címkék:
hitel, bank, Orbán, kamat, kölcsön, hitelbírálat, babaváró, családvédelmi törvény,