Bővült a lista: már ezekre a településekre is költözhetsz az ingyenmilliókból

Portfolio2019. március 7. 15:02

A korábban bejelentett, többféle értelmezésre okot adó, szabályozáshoz képest kedvezőbb feltételt jelentett be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely a falusi CSOK kapcsán, hiszen minden olyan 5000 fő alatti településen jogosultak felvenni az emberek a CSOK-ot, ahol népességcsökkenés következett be, nemcsak az országos átlagot meghaladó csökkenést elszenvedő településen. Ezzel a jogosult települések listája 2373-ra bővült - számolt be a Portfolio.

Gulyás Gergely a február 21-i Kormányinfón azt jelentette be, hogy a falusi CSOK azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag (ahol a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség). A Portfolio aznap arra hívta fel a figyelmet ebben a cikkben, hogy a bejelentett terv alapján (a Belügyminisztérium KEKKH népességi adatbázisa szerint) 1799 település lenne jogosult a falusi CSOK felvételére, míg a KSH adatai alapján a kormány a bejelentéskor mintegy 2000 települést jelzett.

Az akkori bejelentés tehát nem adott egységes értelmezésre alapot, és feltehetően ezt is figyelembe vették a Miniszterelnökségen, amikor a mai módosítást, az egyszerűbb szabályrendszert és a jogosult települések körének kibővítését, bejelentették.

A falusi CSOK kapcsán egy másik módosítást - egyúttal fontos korlátozást - is bejelentett azonban a Miniszterelnökség vezetője: az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás azt rögzítette, hogy a tegnap éjszakába nyúló - ma folytatódó - kormányülésen fő téma volt a februári miniszterelnöki beszédben bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv, amelyből 4 elem fog hatályba lépni az ígért július elsejei napon, a többi három pedig technikai okok miatt majd később.

A négy pont, ami most lép hatályba: a babaváró támogatás (kamatmentes hitel), a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető - tájékoztatott, hozzátéve, hogy a kormány, ha lehetséges, már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtja a szükséges törvénymódosítási javaslatokat az Országgyűlésnek.

A tájékoztatón egyébként Gulyás kérdésre válaszolva jelezte, hogy jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló plakátok lesznek láthatók az utcákon, azaz a mostani Juncker-Soros plakátok helyett nem a Juncker-Timmermanns plakátok kerülnek ki. A Fidesz-KDNP esetleges néppárti kizárása kapcsán azt mondta: arra törekednek, hogy maradni tudjanak, hiszen a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség - közölte.

Címkék:
hitel, ingatlan, csok, bejelentés, kistelepülés, ingatlan vásárlás, gulyás gergely, falusi csok, családvédelmi törvény,