Százezrekbe is kerülhet a lustaság: így kerüld el, hogy lehúzzon a bankod

Pénzcentrum2019. február 5. 12:00

Tavaly egész évet tekintve rekordot döntött a lakossági hitelezés, decemberben viszont nem várt dolog történt. A rendre nagy költekezéssel járó hónapban durván visszaesett a személyi hitelek felvétele az előző hómnaphoz képest, miközben megállt a kamatcsökkenés is. A Magyar Nemzeti Bank szerint kalkulált átlagkamat 13,28 százalék volt, szinte hajszálpontosan ugyanannyi, mint novemberben. Ez ugyan alacsony, de a piacon messze vannak ennél alacsonyabb kamatozású személyi hitelek is. De ha ez így van, miért vesz fel bárki is drága hitelt?

Pénteken jelent meg a Magyar Nemzeti Bank friss adatsora többek között a lakossági hitelezésekről, így már egyben látjuk az egész évet. A lakosság körében nagyon kedvelt személyi hiteleknél például meglepő dolgot tapasztaltunk. Az év közben is érezhető volt, hogy a lakossági személyi hitelállomány nagy mértékben nőtt, a decemberi visszaesés azonban enyhén szólva is érdekes.

Loading...

A májusban megugró hitelfelvételi kedv kitartott egészen szeptemberig, akkor azonban lassú csökkenésnek indult. Decemberben pedig olyan szintre esett a kihelyezések mértéke, aminél csak a január volt alacsonyabb. Ezt azt jelenti, hogy a lakosság a decemberi költekezésre a hitelt vagy előre felvette, vagy egyszerűen nem ebből finanszírozta azt. Hosszú távú kövekteztetés nem vonható le ebből, mindenesetre kíváncsiak várjuk a márciusban érkező januári adatokat. A decemberi kihelyezés azonban még így is magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Személyi hitelek egy helyen: válassz olcsó hitelt kalkulátorunkkal!

A kamatcsökkenés viszont megállt. Az év 14,13 százalékos átlagkamattal kezdődött, júliusban viszont bezuhantak a kamatok, és azóta is esett, az ősz folyamán azonban érezhetően megállt. Így például a novemberhez képest szinte nem történt változás.

Loading...

Az átlagkamat azonban így is alacsony, 13,28 százalék, és ebben az esetben is igaz, hogy hosszú távú következtetést nem lehet levonni, bár a közelgő monetáris szigorítás miatt nem valószínű, hogy a jövőben ennél jelentősen alacsonyabbak lesznek a hitelek költségei. A kétszámjegyű átlagkamat azonban még mindig magas ahhoz képest, hogy a legkedvezőbb hitelek milyen alacsony kamattal érhetők el manapság.

Ki vesz fel ilyen drágán hiteleket?

Okkal merül fel a kérdés, ha vannak alacsonyabb kamatú hitelek, miért vesz fel bárki is drága hiteleket? Ennek több oka is lehet, ilyen például, hogy a banki fióklefedettség egyre inkább csökken, így aztán sokan az alapján választanak hitelt, hogy melyik bank van közel a lakóhelyéhez, nem pedig a kamat alapján. Másrészt fontos az is, hogy az adott bank ügyfelei vagyunk-e. Nézzünk erre egy példát, amelyhez kalkulátorunkból választottuk ki a hiteleket.

Loading...

800 ezer forint hitelösszeg esetén ebben nem látunk különbséget: kis összegnél nem számít, hogy az adott bank ügyfeleivé válunk-e. De a kamatok még így is az átlagos kamatok alatt vannak, a Raiffeisen, Cetelem és K&H ajánlata 13 százalék alatti THM-mel felvehető, az MKB ésErste ajánlatai már némileg meghaladják azt. Fontos azonban, hogy a THM általában magasabb a kamatnál, de az MNB az átlagkamatot adta meg, így mi is ezt mutatjuk.

Loading...

Nagyobb összegnél már jelentős különbségek vannak. Ha vállaljuk a jövedelemátutalást, ekkora összegnél már legtöbbször csak egyszámjegyű ajánlatokkal találkozunk. Ha nem válunk az adott bank ügyfelévé, akkor is találunk átlagon aluli kamatot, például a Cetelem és Raiffeisen ajánlatával, jövedelemátutalással viszont az összes fenti ajánlat messze az átlagkamat alatt van.

Így aztán nem csak az határozza meg a kamat mértékét, hogy a bank ügyfelei vagyunk-e, de az is fontos szempont, hogy mekkora a hitelösszeg, mekkora a jövedelmünk, és még további tényezők szintén hatnak rá. Mindig mérlegeljünk, számolhassunk, hogy melyik hitellel járunk a legjobban, a konkrét ajánlatok összehasonlítására fordított időt azonban nem szabad megspórolni. Ehhez nyújthat segítséget a Pénzcentrum kalkulátora.

Címkék:
hitel, mnb, bank, kamat, thm, fiók, fogyasztási hitelek, személyi hitel, átlagkamat,