Mindent megveszel a gyereknek karácsonyra? Teljesen elszúrhatod a jövőjét!

Pénzcentrum2018. november 12. 14:00

Nem az a jó szülő, aki mindent megvesz a karácsonyi kívánságlistáról - sőt, pont, hogy fordítva! Ugyanis azok a gyerekek, akiknek nem kell fontossági sorrendet felállítaniuk például a karácsonyi kívánságaik között, soha az életben nem fogják megtanulni, hogy pénzügyileg tudatosak legyenek.

Lehet, hogy jobb, ha végül nincs minden ott a fa alatt, amit a gyereked karácsonyra kért. Ugyanis a T. Rowe Price tanulmányából kiderült, hogy többet árt a kicsiknek, mint segít, ha a szülők mindent megvesznek a kívánságlistáról!

Az írásban egy felmérést is ismertettek, amelyből kiderült, hogy a 8-14 éves gyerekek szüleinek 45 százaléka bármennyit kifizetne, csak mindent meg tudjon venni, amit a gyereke karácsonyra kért. Ez a hozzáállás a kutatók szerintnem túl jó a családoknak: egyfelől ilyenkor a felnőttek hajlamosak túlköltekezni magukat. 59 százalék mondta azt, előfordult már, hogy sokkal többet költöttek a gyerek ajándékaira, mint amennyit megengedhettek volna maguknak. A megkérdezettek fele még hitelt is felvett, csak mindent meg tudjon vásárolni a kívánságlistáról, többen pedig a családi tartalékokat élték fel karácsonykor. Ezek a döntések pedig hosszú távon határozhatják meg egy család pénzügyeit.

Ha a gyerekek mindent megkapnak, akkor a fenti, rossz pénzügyi felfogást fogják eltanulni szüleiktől

- hívták fel a figyelmet a kutatók. Ezt maguk a felnőttek is elismerték, a felmérésben megszólítottak 69 százaléka látta úgy, hogy nem sikerült megtanítani a gyereknek, hogy miként kell spórolni, előre tervezni.

Felnőttként fognak pofára esni

A T. Rowe Price egyik munkatársa kifejtette: a pénzügyi tudatosság kialakulásához igen fontos lenne, hogy már fiatal korban kialakuljanak a gyerekekben a prioritások, a kompromisszumkészség. "Nem kell eldönteniük, mik a fontos, és kevésbé fontos dolgok. Csak közlik a szüleikkel, amit szeretnének, azok pedig mindent megvesznek. Így sosem lesznek képesek felállítani egy sorrendet" - magyarázta Stuart Ritter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kit Yarrow, a San Francisco-i Golden Gate Egyetem professzora egyenesen kijelentette a tanulmányban, hogy a gyerekeknek fiatal korukban kell megtanulniuk, milyen csalódni. A pszichológus szerint azok a gyerekek, akik mindent megkapnak, megszokják ezt, és idővel egyre csak nőni fognak az elvárásaik.

Ezekből később olyan felnőttek lesznek, akik nem tudják kezelni, hogy nem kapják meg azt, amit akarnak

- mondta.

Címkék:
hitel, gyerekek, karacsony, ajándék, szülők, ajándékvásárlás,