Egyre drágább hiteleket vesznek fel a magyarok

Pénzcentrum2018. november 8. 09:30

A lakosság egyre inkább a fix kamatozású hiteleket preferálja. Nem csak a lakáscélú hiteleknél, de már a fogyasztási célú kölcsönöknél is a hosszú távú fix kamatperiódus a népszerűbb - írja az MNB adatokra hivatkozva a Világgazdaság.

Az lakáshitelek közül a lakosság már korábban is a kiszámíthatóbb fix kamatozású hiteleket preferálta. A legfrissebb statisztikákból azonban kiderül, hogy az év első kilenc hónapjában kihelyezett 493 milliárd forintnyi személyi hitel 61,3 százaléka egy évnél hosszabb kamatperiódusú. Korábban ez az arány 58,4 százalék volt. Az öt éven túli kamatperiódusú hitelek aránya 28,4 százalékról 34,7 százalékra nőtt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású hitelek aránya eközben 44,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 67,3 százalékról. A mindössze egy évig fixált kamatozású lakáshitelek aránya 40-ről 18,9 százalékra csökkent. Látható tehát, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben preferálja a stabilitást a rövid távon alacsonyabb költségű hitelek helyett.

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel, kamat, fix kamatozás, személyi hitel,