Levelet kaphatnak a napokban a lakáshitelesek: nem fognak örülni

Pénzcentrum2018. június 27. 15:30

Egyre magasabbak a forinthitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok a pénz- és tőkepiaci feszültségek erősödése miatt. Megnéztük, mekkora törlesztőrészlet-emelkedést okoz ez rövid távon azoknál, akiknek már van lakáshitelük. Egy 10 milliós hitelnél akár már ezer forintokban mérhető a változás.

A forinthitelek kamatát két tényező befolyásolja (a futamidő végéig fixált hitelek kivételével):

  • a referenciahozam változása,
  • az erre rakódó kamatfelár.

A kamatfelár az esetek döntő többségében végig változatlan, az MNB által szabályozott kamatfelárváltoztatási mutatók ugyanis nem nagyon engednek változtatást a bankoknak. A hitelek kamata és törlesztőrészlete tehát döntően a referenciakamatlábbal együtt változik, mégpedig akkor, amikor az egyik kamatperiódusból a következőbe lép át a hitel. A kamatperiódusok időtartama jellemzően 3, 6, 12 hónap, vagy 3, 5, 10 év. A 2009. évi CLXII. törvény 17/D. §-a értelmében az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani.

A 3, 5, 10 éves kamatperiódussal rendelkező lakáshiteleseknek egyelőre nincs nagyon félni valójuk, a legutóbbi kamatfordulójuk (legalább 3, 5 vagy 10 éve) ugyanis biztosan magasabb hozamkörnyezetben volt még, mint amilyen hozamokat manapság láthatunk. A 3, 6, 12 havi kamatperiódussal rendelkezők azonban már érzékelik (vagy ha még nem, hamarosan valószínűleg érzékelni fogják) a törlesztőrészletük emelkedését.

A törlesztőrészlet emelkedésének a mértéke attól függ, hogy a 3, a 6 vagy a 12 havi BUBOR (vagyis a budapesti bankközi kamatláb) a hitel referenciakamata. Ezek legutóbbi történelmi mélypontjukhoz képest az alábbiak szerint változtak:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a 3 havi BUBOR a március 8-ai 0,02%-ról máig 0,26%-ra,
  • a 6 havi BUBOR a március 6-ai 0,04%-ról máig 0,38%-ra,
  • a 12 havi BUBOR a január 26-ai 0,09%-ról máig 0,54%-ra emelkedett.

Ennek megfelelően a törlesztőrészletek is növekednek, kinek-kinek a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatláb szerint. A 15 éves, 10 millió forintos, 3 százalékpontos kamatfelárral rendelkező lakáshitelek elméleti törlesztőrészlete az alábbiak szerint változott eddig a mélypont óta:

  • 3 havi kamatperiódus mellett 69 200 forintról 70 400 forintra,
  • 6 havi kamatperiódus mellett 69 300 forintról 70 900 forintra,
  • 12 havi kamatperiódus mellett 69 500 forintról 71 700 forintra.

Úgy tűnik, a lakáshitelek törlesztőrészletének a további növekedésére is fel kell készülni. Ha valaki lehetséges hitelfelvevőként ez ellen rövid távon is védekezni szeretne, legalább 5, de inkább 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt érdemes felvennie.

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat, törlesztőrészlet, jelzálog,