Közeleg a magyar bank több napos leállása: átutalni sem lehet majd

Pénzcentrum2018. május 31. 12:30

Ahogyan azt már korábban megírtuk, előre láthatólag június 30. és július 4. között több napos, rendszerszintű leállásra készül az MKB Bank. A szóban forgó időszakban a bank szolgáltatásai csak korlátozottan lesznek elérhetőek. Az átállás további részleteiről árultak el újabb információkat a bank sajtótájékoztatóján.

APénzcentrum korábban már beszámolt arról, hogy június végén - július elején több napos, nagyszabású leállásra készül az MKB Bank. A leállás oka egy rendszerátállás, amely ideje alatt a bank szolgáltatásai csak korlátozottan lesznek elérhetőek.

Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese a digitális átállásról elmondta:

  • Teljesen megváltoztak az ügyfelek igényei, sokkal gyorsabb és kényelmesebb, digitális csatornán is elérhető szolgáltatásokra várnak, erre pedig választ kell adniuk a bankoknak is.
  • A bank alaprendszerének az átalakítása történik most meg, amely rendhagyó Magyarországon. Az új rendszer lehetővé teszi majd, hogy a bank több külső, fintech céggel is partnerségre léphessen. Ebből végső soron az ügyfelek is profitálhatnak.
  • Az új rendszert 14 ezer, különbözőféle módon vizsgáztatták, támadták meg, hogy még az átállás előtt kiütközzenek az esetleges hibák.

Koczka Dániel, az átállás digitális vezetője elmondta:

  • Az új rendszer célja, hogy az információk átláthatóak legyenek: bármely csatornán is érkezzen be egy ügyféligény, az ügyfél adatait azonnal átláthassák, ezáltal gyorsíthassák az ügyintézés menetét.
  • A már meglévő, az ügyfelek által megszokott funkciókat a lehető legminimálisabban változtatták csak meg.

Kovács Larissza, az MKB digitális ügyfélélmény igazgatója elmondta:

  • Az átállás ideje június 29. estétől július 5. reggeléig fog tartani.
  • Az mkb.hu/megujlas honlapon elérhetőek az ügyfelek számára az átállással kapcsolatos tudnivalók.
Minden ügyfélnek személyre szóló tájékoztató levelet küldtek a tudnivalókkal, az esetleges teendőkkel kapcsolatban.
  • Az átállás folyamán kizárólag vásárolni, illetve készpénzt felvenni lesznek képesek az ügyfelek. A vásárlást bankkártyájukkal és a mobilalkalmazással is megtehetik.
  • Bankkártyával nem rendelkező ügyfeleik mindenképpen vegyék fel a megfelelő mennyiségű készpénzt még az átállást megelőzően. A bankkártyával rendelkező ügyfelek pedig még időben töltsék fel az egyenlegüket, mert az átállás alatt csak az átállást megelőző záróegyenleg erejéig fognak tudni vásárolni.
  • Megerősítették a telefonos ügyfélszolgálatot, de ők is csak információnyújtásban, illetve a bankkártyák letiltásában fognak tudni segíteni.
  • Az átállás megvalósítására közel 1 millió munkaórát fordítottak. Az új rendszer fogja az ügyfelek adatait, betéteit, a tranzakcióikat nyilvántartani. Kb. 11 korábbi, régi rendszert fognak archiválni az átállást követően.
  • Kérdésünkre elmondta, hogy az átállás folyamán a netbank felületén nem lesz jelentős változás. Az átállás előkészítése folyamán a bank egyik legfontosabb célja az volt, hogy az ügyfelek érezzék a folyamatosságot az előző és a mostani rendszer között, miközben az ügyintézés menete felgyorsul, a várakozási idő lelassul.
Címkék:
hetényi márk, mkb bank, rendszerátállás,