Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza

Pénzcentrum2017. augusztus 22. 05:30

Évek óta egyre hangsúlyosabbá válik hazánkban az augusztus a személyi kölcsön hitelezésben. A családi nyaralás, a gyerektáborok és más költségek miatt kongó családi kasszából kéne kifizetni az iskolakezdés költségeit, de a statisztikák szerint ez sok családnak nem megy. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy honnan lehet segítséghez jutni, ha nincs pénzünk, de nyakunkon a szeptember elseje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta publikál adatokat arról, hogy mekkora összegben vesz fel hiteleket a lakosság a pénzintézetektől. A személyi kölcsönökről szóló adatsorban érdekes trendet figyelhetünk meg. Az augusztus hónap ugyanis egyre hangsúlyosabbá válik a teljes évi hitelkihelyezés szempontjából.

Loading...

A fenti grafikonon a fekete oszlop azt jelzi, hogy augusztusban mekkora összegben helyeztek ki személyi kölcsönt a hazai bankok, a barna oszlop azt, hogy a teljes adott esztendőben mennyi személyi hitelt folyósítottak, a zöld vonal pedig azt mutatja, hogy az adott év augusztusi volumene, hogy viszonyul egy átlagos hónap kihelyezési adataihoz.

A kimutatáson jól látszik, hogy míg 2013-ban mindössze 1 százalékkal volt erősebb egy átlagos hónapnál az augusztusi folyósítás, addig 2014-ben már 2, egy évre rá 5, tavaly pedig már 20 százalékon állt ez a mutató.


Bűnös szeptember

Augusztusban jelentős pénzügyi megterhelést jelent a családoknak a szeptemberi iskolakezdésre való felkészülés, így ez magyarázhatja a szokásosnál nagyobb összegű személyi kölcsön hitelfolyósítást

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője. A szakember azt is hozzátette, hogy sok családnál lecsökken a megtakarítások mértéke a nyaralási illetve tábotoztatási szezon végére, így ez is sokakat kényszeríthet rá hitelfelvételre.

Az elemző által elmondottakat támasztja alá egy friss hazai kutatás is. A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív mérése szerint a válaszadók nagyobb összegű növekedésről számoltak be a nyári, mint a karácsonyi költekezések terén. 

A megkérdezettek 28 százalékát érintették nyaralási, 17 százalékot pedig iskolakezdési költségek. A százalékos értékek lehet, hogy nem tűnnek kiemelkedőnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindkét érték mögött milliós társadalmi csoportok állnak hazánkban.

Szűkös augusztus

A nyár végi szűk anyagi lehetőségek valószínűségét erősíti, hogy a válaszadók 88 százaléka a nyaralásra költ a legszívesebben, ezt követi a szórakozás (75%) és a gyerekek táboroztatása (71%). E jellemzően nyári költségekkel kapcsolatban pedig felmerül, hogy könnyebben túlköltekezünk akkor, ha valamire szívesen költünk. Erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy a megkérdezettek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családi nyaralás esetén fordult elő a leggyakrabban, hogy túlszaladtak az előre megtervezett büdzsén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor

- írta a Pénzcentrumhoz hétfőn eljuttatott közleményében a CIB Bank, amely szintén megerősíti a Portfolio szakértőjének véleményét illetve az MNB adataiból kiolvasott megállapításokat is. A bank a Központi Statisztikai Hivatalt is idézte közleményében, melynek adatai szerint gyermekenként 17 500, a Cofidis felmérése szerint pedig családonként 30 ezer forint extra költséget jelent az iskolakezdési időszak.

Hitelt, de mennyiért?

Bár ez a költség még nem indokolna személyi kölcsön felvételt, de ha egyszerre kell a tanulósarkot kialakítani az iskolás korba lépett gyermeknek, laptopot, tan-, sport- és esetlegesen hangszereket is vásárolni, az már több százezres azonnali kiadást jelenthet a magyar családoknak.

Ha megnéznéd, milyen feltételekkel vehetsz fel személyi kölcsönt, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával 17 bank ajánlatait hasonlíthatod össze. 400 ezer forintot öt éves futamidőre 8 477 forintos havi törlesztőrészlettel vehetsz fel a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönével, az MKB Mosoly Személyi Kölcsöne esetén pedig 8 326 forintot kell fizetni havonta. A két bank ajánlatában megegyezik a kezdeti költség mértéke, mely mindkét intézetnél négyezer forint.

Amennyiben ilyen tételt nem szeretnél fizetni, akkor választhatod a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönét, melynek havi részlete 9 136 forint, ehhez viszont kérnek 100 ezer forint jóváírást egy CIB-es bankszámlán minden hónapban. További megoldás lehet számodra a K&H személyi kölcsöne, melyért 9 305 forintot kell fizetni havonta. 

Szintén tízezer forint alatt van a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönének törlesztőrészlete (9 514 forint), amelynek sajátossága, hogy ingyen előtörlesztheted, valamint, hogy évente egy részletet elhalaszthatsz, igaz, a négyezer forintos kezdeti költséget náluk nem úszod meg. A legnagyobb magyar bank Akciós OTP Személyi kölcsöne most havi 10 374 forintba kerül, ehhez viszont online kell érdeklődni, akkor kapod ugyanis meg az 1 százalékos kamatkedvezményt.

Címkék:
hitel, mnb, személyi kölcsön, nyár, cofidis, cib, iskolakezdés, szeptember, költségek, elemzés, augusztus,