Újabb rekordot döntöttünk: ennél olcsóbb hitelt nem találsz

Pénzcentrum2017. június 21. 11:58

Újabb rekordott döntött a diákhitelek kamata, a szabadon felhasználható kölcsön után csupán 2,3 százalékos kamatot kell fizetni 2017 második felében.

Tovább csökken a Diákhitel1 kamatszintje, 2017 második felében csupán 2,3 százalék lesz a kamatláb, ami a Diákhitel1 történetének ez a legalacsonyabb kamatszintje. A Diákhitel2 kamatszintje is csökken (3,45 százalékra), igaz, a hallgatók továbbra is az államilag támogatott, 2 százalékos kamatot fizethetik.

Nagyon fontos tényező, hogy mindenki fizesse vissza a hitelt, tavaly a szerződések 1,6 százalékát adtuk át a NAV-nak behajtásra

 - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Összesen eddig 380 ezer diákhitel szerződést kötöttek, ebből:

  • 144 ezren már visszafizettek,
  • 200 ezer szerződés aktív és
  • 20 ezer ügyet adtak át a NAV -nak.

A maradék szerződések jellemzően a fizetésszüneteltetési szakaszban vannak.

Az átlagos törlesztőrészlet egyébként 10 ezer forint környékén alakul, de gyakori az előtörlesztés. A kötelezően előírt törlesztés 170 százalékát fizetik az adósok havonta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Diákhitel1-et 3800 fő vette fel az utóbbi félévben, a Diákhitel2-t pedig 1500-an igényelték sikeresen. Egyre többen indítják el az igénylésüket a tanulmányi rendszeren belül, ezen a trületen még a jövőben fejlődés várható.

Egyébként egyre többen törlesztik a hitelüket bankkártyás befizetéssel. Ennek előnye lehet, hogy ha hitelkártyával fizetünk, akkor a fix befizetéseink után visszatérítést kaphatunk a abnkunktól, ennek mértékeiről a Pénzcentrum kalkulátorában tájékozódhatsz részletesen.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Címkék:
hitel, pénzcentrum.hu, diákhitel, kamat,