Meglépték a magyar bankok: fél óra és pénz üti a markodat

Pénzcentrum2017. május 9. 14:39

A bankok egyre inkább kihasználják a technológiai fejlődés adta lehetőségeket, a pénzügyeinket már telefonról is intézhetjük és nem ritka, hogy egyes termékek igénybe vételéhez már a fiókot sem kell felkeresnünk. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire egyszerűsödött le a hiteligénylés az elmúlt években, ezért megkérdeztük a magyar bankokat, hogy mennyi idő alatt folyósítják a kölcsöneiket, több pénzintézetnél egy órán belül is kaphatunk hitelt.

A digitalizáció a bankszámlák után a hiteleket is utolérte, egyre több banknál érhető el ugyanis az online, vagy legalább a részben online igénylés. Egy január 1-én életbe lépett jogszabály-módosításnak köszönhetően ugyanis egyfajta keretszerződéssel anélkül tudunk személyi kölcsönt felvenni, hogy bemennénk a bankfióka, ami természetesen jelentősen felgyorsítja az igénylést.

Melyik a leggyorsabb bank?

Megkérdeztük a bankokat, hogy náluk mennyi idő, amíg pénzhez jutunk, illetve mennyi időbe tellett a leggyorsabb folyósítás. Az első helyen az OTP végzett, ahol volt, hogy az ügyfél fél óra alatt megkapta a pénzét, de saját ügyfeleknél (online igénylés esetén) is csupán általában néhány óra telik el az igénylés és a folyósítás között. Akik viszont jelenleg nem a bank ügyfelei (nincs netbanki hozzáférésük), azoknak ez a folyamat kicsit hosszabb, de még így is 1-2 nap alatt megkaphatják a kért összeget. A Pénzcentrum kalkulátora alapján egyébként az OTP Akciós kölcsönét 17,2 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kaphatjuk meg.

A kalkulációkat 2 millió forintos hitelösszeggel és 5 éves futamidővel végeztük. A számítás során vállaltuk, hogy a jövedelmünket a bankhoz érkeztetjük és más termékeket is igénybe vennénk. Az igazolható jövedelmünk meghaladja a havi 250 ezer forintot.

Az Ersténél sem kellett sokat várni az utalásra, már 1 órán belül megkapta a leggyorsabban folyósított személyi kölcsönt az ügyfél. Az átlagos idő egyébként 2 óra a saját és 2-3 nap a nem saját ügyfeleknél. Előny viszont, hogy az Erste Most Extrát 11,16 százalékos THM-mel kaphatjuk meg.

Loading...

A listán a következő az FHB, ahol a rekord 1,5 óra volt, de az átlagos folyósítás sem lassú, a belsős és a külsős ügyfelek egyaránt 2-4 óra alatt juthatnak a pénzükhöz. Az FHB Prémium egyébként 11,97 százalékos THM-től érhető el.

Három olyan magyar bank is van, amelynél 2 óra volt a leggyorsabb folyósítás, az átlagban viszont van eltérés:

  • A K&H-nál 6 óra az átlag a régi ügyfeleknél, míg 4 nap az újaknál, a K&H kiemelt személyi kölcsönt elég kedvező, 8,82 százalékos THM-mel érhetjük el.
  • Az MKB-nál a régi és az új ügyfelek egyaránt 1-2 nap alatt kapják meg a pénzt átlagosan, az MKB Mosoly 10,36 százalékos teljes hiteldíj mutatótól érhető el.
  • A Sberbanknál az átlagos folyósítás 2-3 nap, akár régi, akár új ügyfél igényli a kölcsönt. A Sberbank Fair Plusz mindössze 7,74 százalékos THM-mel kecsegtet, ami a kalkulátorunk alapján a legkedvezőbb ajánlat.

A CIB-től azt a választ kaptuk, hogy napon belül folyósították a leggyorsabban kiutalt személyi kölcsönüket, az átlagos idő pedig 2-3 nap szokott lenni. A CIB Előrelépő egyébként kedvező, 8,17 százalékos THM-mel érhető el.

A Cofidisnél és a takarékoknál is 1 nap volt a leggyorsabb folyósítás, de míg előbbinél 1-2 nap, addig a másiknál 2-3 nap az átlagos folyósítási idő. A Cofidis Fapados Kölcsöne egyébként 14,9 százalékos THM-mel érhető el, míg a Mohácsi Takarék Személyi Kölcsön 10,58 százalékos THM-ű. Lényeges, hogy ezek a hitelek változó kamatozásúak, míg a korábban felsoroltak kamata fix, vagyis a törlesztőrészlet a futamidő végéig állandó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Három bank nem árulta el, hogy a rekord folyósításuk mennyi időt vett igénybe, azonban átlagos értékeket ők is elárultak:

  • Az UniCreditnél 1 nap az átlagos folyósítás, az UniCredit Stabil kamat most kedvező, 8,84 százalékos THM-től érhető el.
  • A Cetelemnél kiemelték, hogy nem a gyors folyósításon van a hangsúly, az igényelt összeg 2-3 nap alatt érkezik a számlára, ha már ügyfelek vagyunk és 3-5 nap alatt, ha eddig nem volt kapcsolatunk a pénzintézettel. A Cetelem Saját Ritmus kölcsöne 14,92 százalékos THM-től érhető el.

Hogyan gyorsíthatjuk fel az igénylést?

Azoknál a bankoknál, ahol van lehetőség online igénylésre, ott értelem szerűen ezt a folyamatot érdemes végigvinni, mivel így juthatunk leghamarabb a pénzünkhöz. Jelenleg egyébként az OTP, a K&H és a Cetelem nyújt ilyen szolgáltatást, de az MKB még idén bevezeti, illetve az Ersténél és a CIB-nél is dolgoznak a lehetőségen.

A többi banknál elsősorban az alábbi tippekkel tudjuk felgyorsítani az igénylést:

  • Letöltjük az online elérhető dokumentumokat és kitöltve visszük el a bankfiókba.
  • Van, ahol érdemes telefonon keresni az ügyintézőket a gyorsabb elbírálás érdekében.
  • Ha lehetőség van a szerződés elektronikus átvételére (e-mail), akkor ezt választva is felgyorsul a folyamat.

Nem érdemes viszont csak a folyósítás sebessége miatt egy bank mellé letenni a voksunkat, minden esetbe figyeljünk az hitel részleteire, különös képpen a THM-re, nem véletlen, hogy a sebesség mellett a költségeket is megemlítjük a bankok termékeinél. Egy magasabb kamatozású hitel ugyanis százezrekkel többe kerülhet, mint egy kiemelkedően jó ajánlat.

Loading...

Címkék:
hitel, pénzcentrum.hu, kamat, személyi kölcsön, thm, kölcsön, igénylés, cetelem bankfiók,