Szomorú valóság: ettől retegnek leginkább a magyar nők

Pénzcentrum2017. április 22. 10:08

Többen félnek attól, hogy nem lesz pénzük nyaralásra, mint a munkanélküliségtől - egy friss felmérésből. A jelenlegi anyagi helyzetével a megkérdezettek közel fele elégedett, a fiatalok az átlagnál is sokkal pozitívabban látják a helyzetüket. A nők viszont pesszimistábban gondolkodnak jó néhány kérdésben: jobban tartanak a munkanélküliségtől, az egészségromlástól és kisebb esélyt látnak a nyaralásra is.

A jelenlegi anyagi helyzetét a fiatalabb korosztály kevésbé látja negatívan: míg a 30-asok körében csak 16 százalék gondolkodott kifejezetten negatívan az anyagi helyzetéről, addig a 40-esek körében 21 százalék, az 50-es korosztályban pedig már 33 százalék értékelte kifejezetten pesszimistán a helyzetet - derült ki a K&H biztos jövő indexének rövid távú anyagi kockázatokat vizsgáló felméréséből. A többség, 30 százalék a jelenlegi anyagi helyzetét inkább pozitívnak látja, 19 százalék pedig kifejezetten pozitívan gondolkodik róla.

Az index 2016 negyedik negyedévében +4,6 ponton áll, ami kisebb csökkenést jelent az előző negyedévben mért 5,5 pontos értékhez képest.

Idén sem megyünk nyaralni

Az eddigi negyedévek eredményeihez hasonlóan a megkérdezettek a rövid távú anyagi kockázatok közül a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy pénz hiányában elmarad a nyaralás. A válaszadók több mint harmada - 35 százaléka gondolja így. Leginkább a nők és az 50 év felettiek látják pesszimistán a kérdést: 42, illetve 41 százalékuk mondta azt, hogy nem tudják majd finanszírozni a pihenésüket.

Ha esetleg nyaralás céljából fontolgatod, hogy szeméyli kölcsönt igényelsz, akkor mindenképp keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát, amivel könnyedén megtalálhatod a legjobb és legolcsóbb konstrukciót. De hogy megkönnyítsük a dolgodat, mi is elvégeztünk neked egy gyors példaszámítást: 200 ezer forintos hitelösszeggel, 1 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Kinizsi Bank "KINIZSI FIX 2 Személyi Kölcsöne" nyújtja a legjobb kamatot: 16,64%-os THM mellett 17 863 forintos fix törlesztővel juthatunk hozzá a 200 ezer forinthoz. De jónak tűnik még a Budapest Bank "Hitel Expressz" néven futó terméke is, amellyel a hitelösszeget 24,77%-os THM mellett, havi 18 983 forintos törlesztővel fizethetjük vissza. Előnyös konstrukciónak fest továbbá a Cetelem "Mindig kéznél kölcsön" fantázianéven elérhető terméke is, amelynél 33,18%-os THM mellett, 19 399 forintos havi fix törlesztővel számolhatnak az igénylők.

A megkérdezettek 30 százaléka tart attól, hogy egy esetleges betegség kezelésére nem lenne elég pénze. Ettől legjobban a nők (38%), a kisebb településeken élők (38%), valamint az alacsony jövedelműek (43%) félnek, míg a harmadik helyre az egészség megromlása került, ezt a megkérdeztettek 27 százaléka tartja rövid távon komoly anyagi kockázatnak.

A munkahely elvesztésének lehetőségét a válaszadók összességében alacsonynak tartják, a munkanélküliség miatt romló életszínvonaltól 25 százalék, míg a munka elvesztésétől 22 százalék tart. A pesszimisták aránya a nők és a kisebb településeken élők körében magasabb. A munkanélküliségnél csak a maradandó egészségkárosodástól tartanak kevesebben (20 százalék).

{{BANKRACIOBANNER}}
Címkék:
hitel, szegénység, kölcsön, elszegényedés, félelem,