Újabb magyar bank ad túl a nemfizető hitelein

Portfolio2017. március 20. 21:01

Egy meg nem nevezett magyar pénzügyi vállalkozásnak 42,7 milliárd forint értékű nem teljesítő jelzáloghitel-portfóliót értékesített Magyarországon az UniCredit.

Az bank anyavállalata, az olasz bankcsoport adott ki a tranzakcióról egy közleményt, amelyben így fogalmaznak:

Az UniCredit bejelenti, hogy lakossági jelzáloghitel-követelésekből álló portfólió eladásáról kötött megállapodást - az adós nem teljesítéséért való felelősség kizárásával (pro-soluto) - egy erre engedéllyel rendelkező magyarországi pénzügyi vállalkozással. A tranzakciót a Balbec Capital LP és az APS Holding által kezelt befektetési alapok finanszírozták.

A portfólió teljes egészében magyar hitelekből áll. A portfólió teljes követelésállományának értéke mintegy 42,7 milliárd forint (138,9 millió euró).

Az értékesítés része annak a folyamatnak, amely során az UniCredit Group nem teljesítő eszközöket ad el és erősíti hitelprofilját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tranzakció hatása 2017. első negyedéves mérlegében jelentkezik.

A közleményből nem derül ki, hogy ki a portfólió vevője, és hogy a 42,7 milliárd forintos érték az adásvételi árra vonatkozik vagy a hitelportfólió (könyv szerinti vagy egyéb) értékét jelöli-e.

Valószínűbbnek tűnik, hogy az utóbbi, de amint erre választ kapunk, jelezni fogjuk. Ez egyébként a második nagy nem teljesítő jelzáloghitel-értékesítés Magyarországon a válság óta, az első nagy tranzakciót tavaly novemberben az Erste bonyolította le az Intrum Justitiával 19 milliárd forint adásvételi ár mellett. Akkor a portfólió nagyságát nem közölték a felek.

Címkék:
hitel, lakáshitel, jelzáloghitel, kölcsön, jelzálog, erste group,