Az MNB módszerével szabadult Növényi Norbert a devizahitel markából

Pénzcentrum2016. augusztus 26. 16:39

A devizahitelek nemcsak az átlagemberek életét keserítik meg, a sztárokat, sportolókat sem kímélik. Nem volt ez másként Növényi Norberttel sem, aki valószínűleg a Jegybank által most kidolgozott módszerrel szabadult meg a teljes adósságától. Összeszedtük, hogy milyen lehetőségeink vannak az adósságunk mielőbbi rendezésére.


Devizahiteléről vallott az olimpiai aranyérmes és több küzdősportban csúcsra ért Növényi Norbert. A kölcsöntől teljes mértékben meg tudott szabadulni, így most már nyugalomban éli az életét. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy házát el tudta adni olyan áron, hogy abból a teljes tartozását vissza tudta fizetni - írja a Story magazin.

Nem mindenki ilyen szerencsés

Az adósság rendezésének egyébként számos módja van:

  • A Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET),
  • A magáncsődhöz és
  • A saját bankunkhoz is fordulhatunk.

A probléma viszont az, hogy a NET kerete véges és mostanra szinte teljesen kimerült, a magáncsőd dokumentációja pedig egyelőre igen bonyolult, igaz, ősszel könnyítések jöhetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Akkor forduljunk a bankunkhoz?

Idén tavasszal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankok konzultációs programját, amely ugyan nem kötelező, de annak átgondolt volta miatt a pénzintézetek előszeretettel alkalmazzák az MNB által kitalált sémát.

Ennek lényege, hogy a bank felveszi az adóssal a kapcsolatot azért, hogy megállapodjon a tartozás rendezéséről. Ehhez persze az ügyfél közreműködésére is szükség van. A bank a kapcsolatfelvétel után tájékozódik a család helyzetéről (jövedelem, hány eltartott van stb.), majd megoldási javaslatokat ad az adósságrendezésre az ügyfélnek.

Milyen módon rendezhetik a devizahitelt?

  • Az egyik legjobb módszer lehet az ingatlan közös értékesítése, a jelenlegi magas ingatlanárak miatt ezzel akár a teljes adósságtól azonnal megszabadulhat. Gondban elsősorban azok a családok lehetnek, akik olyan környéken, településen vettek vagy építettek korábban lakást, ahol jelenleg csak áron alul adható el az ingatlan. Valószínűleg Növényi Norbert is a közös (saját) értékesítést választotta, így megszabadulhatott a tartozásától, azt persze nem tudjuk biztosan, hogy az MNB módszerének köszönhetően kereste őt meg a bank, azonban az időzítése miatt ez nincs kizárva.
  • A bank akár a magáncsődbe való belépést is ajánlhatja, amivel a korábbi számításaink szerint egy átlagos devizaadósnak akár 5 millió forintot is elengedhetnek a tartozásából.
  • A Nemzeti Eszközkezelőt is választhatja, azonban ahogy írtuk korábban, ennek kerete mostanra szinte teljesen kimerült. A kvóták újabb bővítéséről egyébként folyamatos diskurzus folyik a bankok és az állam között, így ez a megoldás akár több ezer családon is segíthet.
  • Aki nem váltja ki a kölcsönét, akkor is lehetősége van a meglévő szerződés átütemezésére. A futamidő meghosszabbításával ugyanis akár tízezrekkel is csökkenhet a havi törlesztőrészletünk és sok családnak ez is jelentős segítség lehet.

Címkék:
hitel, mnb, devizahitel, ingatlan, jegybank, hitelkiváltás,