Ilyen luxusajándékokkal nyalnak be a tehetős szülők a tanároknak

Pénzcentrum2016. június 13. 11:33

Két nap múlva itt az utolsó tanítási nap, ebben az időszakban pedig sokan kedveskednek a tanároknak egy kisebb vagy nagyobb ajándékkal. De tényleg kötelező a tanári ajándék az év végén? Egyáltalán mit illik ilyenkor adni?


Minden évben számos panasz érkezik a szülőktől, hogy egyre drágábbak a tanárok év végi ajándékai. Gond ezzel pedig csak az, hogy ezeket az ajándékokat a legtöbb esetben az osztálypénzből fizetik, melynek összege megegyezés szerint fejenként/havonta 500 - 10 000 forintig is terjedhet. Elég nagy a szórás, hiszen az osztálypénz mértékének a szülők pénztárcája szabja meg a határt, a tehetősebb szülők pedig könnyen feltornázhatják az összeget.

Emiatt az elmúlt években az év végi ajándékok értékei folyamatosan növekedtek, ma már az is előfordul, hogy egy mikrohullámú sütő sem elég jó ajándék. A legdrágább tanári jutalmak között szerepel a százezer forintos arany ékszer, vagy egy külföldi utazás. Persze vannak olyan tanárok is, akik nem fogadnak el nagyobb értékű ajándékokat.

Egy enyhe mérséklődés figyelhető meg. Valamennyire csökkent az ajándékozási kedv, vagy a tanárok között vannak egyre többen, akik nem fogadják el a nagyobb ajándékokat

- tudta meg a Pénzcentrum Keszei Sándortól, a Magyar Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnökétől.

Mit mond a Pedagógus Etikai Kódex?

Tavaly év végén fogadták el a Pedagógus Etikai Kódexet, amely tartalmazza azt is, hogy a tanárok a (kisebb figyelmességek kivételével) nem fogadhatnak el nagy értékű ajándékot a tanítványaiktól, a szülőktől. A kódex pontos tartalmát azonban sok szülő nem ismeri, ezért Keszei Sándor szerint erre jó megoldás lenne, ha a kódexet minden iskolában kifüggesztenék, amelyet így a szülők elolvashatnának, megismerhetnének.

Az MSZOE álláspontja szerint egyébként tisztelni kell a tanárokat, ám elégséges őket egy virágcsokorral megajándékozni.

Ha idén azonban kerülnénk a szokásos virágcsokrokat, akkor most mutatunk néhány olcsóbb és drágább ötletet, mit adhatunk ajándékba a tanároknak.

  • Könyv

Tudjuk meg, hogy mi érdekli a tanárt, vagy mi a hobbija, és próbáljuk egy ehhez passzoló szép és jó minőségű könyvet választani. Az elejébe írjunk néhány kedves sort és ez alá jöhet a gyerekek aláírása.

  • Gravírozott toll

Egy jó minőségű toll hasznos segítség lehet egy tanárnak, ezt egy-két szóval vagy akár az osztály nevének (például: "8.A") rágravírozásával igazán személyessé tehetjük. A gravírozás pár ezer forintba kerül, attól függően mennyire hosszú a szöveg, amit rá szeretnénk írni a tollra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Belépő

Legyen szó színházjegyről vagy múzeumi belépőről, ezeket ma már otthonról a számítógép előtt ülve könnyen megvásárolhatjuk. Választhatunk olcsóbb vagy drágább jegyet is, ám egy tanárnak legalább két darabot vásároljunk.

  • Tablet

A tanári zsebkönyv vagy határidőnapló helyett idén meglephetjük az osztályfőnököt egy igazán modern ajándékkal: egy tablettel. Az olcsóbb 15 000 - 20 000 forintos árkategóriától indulva felfelé megtalálhatjuk az osztály pénztárcájának a legmegfelelőbb választást.

  • Digitális képkeret

A fotóalbum tele a képekkel jó ajándék lehet, ám ezt ma már helyettesíthetjük egy digitális képkerettel is. 11.000 forinttól indulva akár 30 000 forintot is költhetünk erre, attól függ, mekkora képkeretet szeretnénk ajándékozni.

Címkék:
karrier, tanár, ajándék, osztálypénz, ballagás,