Felejts el mindent, amit a reklámokról gondoltál: óriási változás jön

Pénzcentrum2015. november 12. 15:46

Egy kedden benyújtott törvényjavaslat nagy változást hozhat a hitelfelvételben. A tájékoztatási kötelezettség szabályozása mellett a független hitelközvetítők díjazását is maximálhatják, sőt az ügynököknek kötelező lesz tájékoztatást adni a jutalékukról. A hitelek reklámjai is megváltozhatnak, ezentúl majd részletes leírást kell majd adni a tévéreklámokban és a plakátokon.

Kedden este nyújtotta be Varga Mihály azt a törvényjavaslatot, amely alapjaiban változtathatja meg a hitelezést Magyarországon, de legalábbis a hitelközvetítők szerepét csökkentheti a jövőben.

Milyen változások jönnek?

A hitelekről tartott előzetes tájékoztatást már online is megtehetik a bankok, ezzel akár a hitelközvetítők szájából is kivehetik a kenyeret hosszabb távon. Persze ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen, rengeteg banki fejlesztésre lesz még szükség. Azonban a bankok is az online ügyintézés irányába mozdultak el, mi is írtunk korábban az első online jelzáloghitel ügyintézési rendszerről.

Nemcsak egyszerűsödik az ügyintézés, a hitelfelvétel is olcsóbbá válhat. A független hitelügynököknek kötelező lesz tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy a hitel között milyen különbségek vannak. Az ügyfelet köteles lesz tájékoztatni a közvetítő arról, hogy kérheti a díjazások összehasonlítását.

Emellett a közvetítői díjakat is maximálja a törvény, hamarosan legfeljebb 2 százalék lehet a jutalék mértéke, ráadásul ezt a közvetítő a hitel teljesítésével arányosan, csepegtetve kaphatja csak meg.


A változások között szerepel egyébként, hogy az ügyfélnek három nappal az aláírás előtt ismernie kell a szerződéstervezetet. A jelzáloghiteleknél már eddig is 7 napos szabály volt érvényben, hamarosan viszont az összes hitelnél egységesen 3 nap lesz a várakozási idő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kiegészítő termékek (lakástakarék-pénztár, lakásbiztosítás stb.) tájékoztatása is megváltozik, ezekre is a hitelhez hasonló, teljes körű tájékoztatási kötelezettség fog vonatkozni. A tájékoztatás részleteit egyébként egy későbbi miniszteri rendeletben fogják szabályozni.

A jelzáloghitelekre plusz szabályokat is bevezetnek:

  • Ha csak a törlesztésre használjuk a fizetési számlánkat a hitelnyújtó banknál, akkor nem számíthat fel számlavezetési díjat, igaz kamatkedvezményért cserébe kérhet például jövedelem jóváírást a bank.
  • Az előtörlesztésről (és a végtörlesztésről) ezentúl részletesen tájékoztatni kell majd az ügyfeleket már a hitelfelvétel előtt. Ezek díjazásában eddig különbség volt a lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek között, azonban a két kölcsön hasonlósága miatt a költségek egységesek lesznek. A díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát, illetve, ha nem kamatfordulókor történik az előtörlesztés, akkor 2 százalék lehet a maximum.

A hirdetések is megváltozhatnak

A tervezet szerint a kölcsönök hirdetései is megváltoznak majd, már a termékjellemzőket nem tartalmazó, figyelemfelhívó reklámoknál is fel kell tüntetni a hitel teljes hiteldíj mutatóját (THM). A hitel legfontosabb jellemzőit is meg kell majd jeleníteni a hirdetésekben, illetve jelzáloghiteleknél a jelzálogjogra is fel kell hívni a figyelmet.

Címkék:
hitel, hitelközvetítő,