Egymilliónál is többen tartoznak az államnak

Pénzcentrum2015. november 11. 09:00

Idén szeptemberig háromszázmilliárd forint köztartozást hajtott be az adóhivatal, de még így is 1,6 millióan tartoztak az államnak szeptember végén - írja a Magyar Idők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói havonta átlagosan 33 milliárd forint köztartozást hajtottak be cégektől és magánszemélyektől, így idén szeptemberig közel háromszázmilliárd forintnyi adóelmaradást sikerült beszedniük. A cégek és a polgárok együttes adótartozása megközelítette a 2400 milliárd forintot.

A szervezet kilenc hónap alatt kilencszázezer inkasszót adott ki, tízezrével rendelték el az érintettek munkabérének részbeni elvonását, s az adósok vagyontárgyainak, ingatlanjainak lefoglalására is számos esetben sor került

-- mondta a lapnak a szervezet szóvivője, Kis Péter András.

Megközelítőleg 1,1 millió magánszemélynek van körülbelül 195 milliárdos tartozása az állam felé, míg a működő cégek esetében szeptemberben nagyjából  235 milliárdos volt az adósság. Valószínűsíthető, hogy a közadósság fennmaradó része nem fog teljes egészében megérkezni az államkincstárba, ugyanis a fennmaradt 1950 milliárd forintot olyan vállalkozásoktól követeli a közkassza, amelyek valamilyen ok miatt megszűnés előtt állnak.

Címkék:
hitel, NAV, tartozás, állam, behajtás,