Egyre kevesebbel tartozunk a bankunknak: leáldozóban a hitel?

Pénzcentrum/Portfolio2015. október 17. 11:01

Másfélszer több hitelt vettünk fel, mint egy évvel ezelőtt, mégis csökken a Magyarországon felvett kölcsönök teljes összege, 12 százalékkal kevesebb tartozásunk van, mint egy évvel korábban volt. Ez persze nemcsak a devizahiteles elszámolásnak köszönhető.

Augusztusban 35,3 milliárd forint lakáshitel folyósításáról szóló szerződést kötöttek a családok, ami több mint másfélszerese a tavaly augusztusi hitelfelvételnek. A növekedés elsősorban a használt lakás piac bővülésének köszönhető. Azonban még mindig sokan vásárolnak hitel nélkül, ezt az jelzi, hogy a teljes lakásérték mindössze 20 százalékát finanszírozzák hitelből a háztartások.

Loading...

Az teljes hitelállomány nyár végén 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, ami két dolognak köszönhető:

  • A devizahiteles elszámolások egyszeri, 2,5 százalékos állománycsökkentésének.
  • Nettó hiteltörlesztésnek, vagyis a még mindig több kölcsönt törlesztünk vissza, mint amennyit felveszünk.

A devizahitelekből egyébként 201 milliárd forint maradt augusztus végére, amely mindössze a teljes, 6061 milliárd forintos állomány 3,3 százaléka. Ezek nagy része autóhitel vagy személyi kölcsön, amelyek decemberben kerülhetnek forintosításra.

A hitelfelvétel még sok banknál bonyolult folyamat, azonban van olyan pénzintézet, ahol az online megoldásoknak hála gördülékenyebben vehetünk fel kölcsönt. Ugyan biztosítást már évek óta köthetünk online vagy mobilon keresztül, a hiteligénylés viszont eddig csak a kisebb értékű kölcsönöknél volt ilyen módon elérhető. Nemrég viszont megjelent az első lakossági online jelzáloghitel-igénylést támogató rendszer, ha érdekel a működése, akkor kattints cikkünkre, amiben teszteltük az online hiteligénylést.
Címkék:
hitel, lakáshitel,