Az ingatlanhitelek bővülnek a legjobban

Világgazdaság2015. október 7. 09:31

Visszafogott ütemben bővült a fogyasztási hitelek piaca az első nyolc hónapban, ezzel szemben a lakáshiteleknél megugrott a kereslet. A kamatok vegyesen alakultak - írja a Világgazdaság.

Az év első nyolc hónapjában bő 9,5 százalékkal emelkedett a fogyasztási hitelek piaca az egy évvel korábbi adatokhoz képest - írja a lap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva. A folyószámlahiteleknél pedig - a hitelkártyákhoz kapcsolt keretekkel együtt - 3,63 százalékos éves csökkenést regisztrált az MNB.

A fogyasztási hitelek közül a legnagyobb, 26,8 százalékos emelkedés a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mutatkozott. Bő egyharmadával növekedett a forintban nyújtott gépjárműhitelek kihelyezett mennyisége is az első nyolc hónapban. Az áruvásárlási kölcsönöknél a kihelyezés néhány százmillió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, és a személyi kölcsönöknél is csak 1,9 százalékos bővülést regisztrált az MNB.

Mindezek alapján az látszik, hogy a lakáshiteleket leszámítva - ahol több mint 41 százalékkal nőtt januártól augusztusig a piac - nem sikerült jelentős növekedést elérni a lakossági hiteleknél, bár a számlahiteleken túl már nem volt sehol csökkenés. A kamatoknál elég komoly változások vannak: az MNB által számolt átlagos ráta a személyi kölcsönöknél 0,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt, míg például a gépjárműhitelek ára 2,9 százalékkal csökkent.

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel, kamat,