Ezért szállhat el a forintosított devizahitelek kamata

Pénzcentrum2015. október 1. 16:04

A Portfolio Budapest Economic Forum 2015 konferenciáján az MNB korábbi vezetői és jelenlegi alelnökének panelbeszélgetésén vettünk részt, ahol megtudhattuk, milyen hatással lehet a külföldi jegybankok kamatemelése a magyar családok hiteleire. Ugyan a mai nappal Magyarország megszabadult a jelzálog fedezetű devizahitelektől, mégis van olyan kockázat, amire nem árt figyelnie az adósoknak.

A devizahitelek forintosításával az árfolyamkockázat helyett kamatkockázat sújthatja a magyar lakosságot

- mondta el Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke. Ez azt jelenti, hogy ugyan az árfolyamkockázat megszűnt, viszont a kamatok esetleges későbbi növekedése továbbra is az ügyfelek feje felett lebeg.

A forintosítás után az MNB-nek több beleszólása van a kamatszintbe, mintha egy másik, külföldi jegybank lenne erre hatással

 - tette hozzá Nagy Márton, az MNB alelnöke.

De miért is lehet veszélyben a hitelünk?

A jelenlegi jegybanki alapkamat szintje korábban nem látott alacsony szinten (1,35 százalék) van, ami kedvez a hitelfelvevőknek és azoknak is, akik korábban vettek fel kölcsönt. Viszont amennyiben az alapkamat megemelkedik, a kamatok is növekedésnek indulhatnak. Ez ellen egyébként összetett módszerrel védekezhet a jegybank Nagy Márton szerint.

Felmerül a kérdés: miért kell felkészülni a kamatemelkedésre?

Ahogy azt Karvalits Ferenc, a jegybank korábbi alelnöke kifejtette: Magyarország kamatszintje nagymértékben függ attól, hogy az USA jegybankja (a FED), illetve az Európai Központi Bank kamatszintje hogyan alakul. Emiatt, ha ezek a külföldi jegybankok jelentősebb kamatemelést hajtanak végre, akkor ennek hatásaként szükségessé válhat a magyar kamatszint megemelése is.

Ezek a hitelek lehetnek veszélyben

A hitelek két típusa elterjedt Magyarországon:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Változó kamatozású hitelek (3, 6, 12 havonta változhat a kamat; a forintosított devizahitelek ide tartoznak)
  • A fix kamatozású kölcsönök (3, 5, 10, 15, 20 évre, vagy a teljes tartamra fixált törlesztőrészletű hitelek)

Míg az előbbi kamatai gyakran, akár éven belül is változhatnak, addig az utóbbi törlesztőrészletei kiszámíthatóbbak, igaz ezért cserébe a kezdeti kamatok magasabbak.

A változó kamatozású termékek jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve a kamatemelés szempontjából, mint a fixált hitelek, de hosszabb távon minden olyan adósnak számolni kell a kamatemeléssel, akinek nem teljes futamidőre fixált a hitelkamata.

 

A "jó" ügyfelek között 20 százalék mehet át másik bankhoz, mert elégedetlen a forintosított devizahitelével

- mondta el Zolnai György, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója a konferencia egyik későbbi panelbeszélgetésén.

Címkék:
hitel, devizahitel, forintosítás, surányi györgy,