Tényleg csökkenhet a törlesztőm: meddig vághatnak Matolcsyék?

Pénzcentrum2015. június 23. 14:58

Újabb kamatcsökkentést jelentett be kedden 14 órakor a jegybank, így holnaptól 1,5 százalékos lesz az alapkamat. Milyen hatása van ennek a hiteleinkre és megtakarításainkra?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismételten 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, így az új irányadó ráta holnaptól 1,5 százalék. Mutatjuk, hogyan szól bele a hétköznapjainkba az alacsony kamatkörnyezet.

Olcsók a hitelek

Hónapról hónapra csökkennek a hitelek kamatai, és most is igaz, hogy korábban soha nem látott alacsony szinten tudunk hitelt felvenni. A mostani döntés azonban nem feltétlenül van hatással a hitelekre.

Ennek oka, hogy a referencia kamatozású kölcsönöknél már előre beárazta a piac, hogy mekkora kamat várható később, így már korábban is a mostani alacsony kamatszinttel számolhattunk. A fixált kamatozású hiteleknél pedig eleve hosszabb futamidőt vesznek figyelembe, amelyre egy kismértékű (15 bázispontos) kamatcsökkentés önmagában nincs jelentős hatással.

Alig kapunk valamit a betétek után

Az általános bankbetétek kamatai szintén sosem látott alacsony szintre csökkentek, így jelentős esésre itt sem számíthatunk. Előfordulhat az is, hogy rövid futamidő mellett akár csökken a betétben tartott pénzünk, ezért érdemes kihasználni a bankok által nyújtott akciós kamatokat.


A kamatcsökkentés kedvez a fix kamatozású kötvényeseknek, ugyanis magasabb árfolyamon adhatják el az értékpapírjaikat. A változó kötvénykamatok viszont csökkennek a döntésnek köszönhetően.

 Említésre méltóak a lakossági államkötvények (Prémium Magyar Államkötvény és Bónusz Magyar Államkötvény), mivel ezek kamatai az inflációhoz és a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához kötöttek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt nyilatkozta a jegybank

A júniusi Inflációs jelentés előrejelzésének ismeretében, a középtávú inflációs kilátások átfogó áttekintését követően a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat

- olvasható a kamatdöntés indoklásában.

Ugyan kevésbé egyértelmű, hogy további kamatvágások lesznek, viszont nem is zárja ki a lehetőségét. Így, amennyiben kedvező lesz a következő havi inflációs adat, akár további kamatcsökkentés is lehet.

 

Címkék:
hitel, mnb, alapkamat, megtakarítás,