Mi lesz így a hitelemmel? Újra csökkent az alapkamat

Pénzcentrum2015. május 26. 16:02

Újra csökkent az alapkamat: mutatjuk, mi lesz így a hiteleddel és a megtakarításaiddal.

A várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a monetáris tanács. Így újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentett a jegybanki alapkamat.

Az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja - írja a jegybank közleményében. Így - a várakozásokat megerősítve - újabb 15 bázispontos kamatvágásra számíthatunk júniusban.

Mi lesz így a hitelemmel?

A forint alapú hiteleseknek ez jó hír, azonban a fair banki kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján csak később csökkenhetnek a törlesztőrészletek. Ennek három oka van:

  • A referenciakamatok esetében az elmúlt három hónap átlagát veszik figyelembe
  • A referencia periódus végén számolják újra a kamatot és a törlesztőrészletet
  • A bankközi kamatlábak (BUBOR) már korábban is csökkentek, a piac beárazta a kamatcsökkentést, ami már korábban csökkenést jelenthetett, így a további csökkenés kevésbé valószínű

Emiatt a három tényező miatt egyelőre nem csökkenhet jelentősen a törlesztőnk, azonban a további kamatvágások akár több ezer forintos részletcsökkenést eredményezhetnek egy átlagos hitelnél.

Mi lesz a megtakarításaimmal?

A megtakarítások túlnyomó többsége is az MNB alapkamatához köthetőek közvetlenül, vagy közvetve:

  • A betéti kamatok már eddig is nagyon alacsonyak voltak, azonban a kamatcsökkentés miatt tovább mérséklődhetnek. A kamatok csökkenését ellensúlyozhatja viszont, hogy több bank szinte folyamatosan kínál akciós kamatú betéteket.
  • A fix kamatozású kötvényesek nyerhetnek a vágással, ugyanis magasabb árfolyamon adhatják el értékpapírjaikat ennek köszönhetően, a változó kamatok viszont csökkennek emiatt.
  • A lakossági államkötvények esetében a Prémium Magyar Államkötvényre nincs közvetlen hatással a kamatcsökkentés, mivel az inflációhoz kötöttek a kamatok. A Bónusz Magyar Államkötvényre csak akkor lehet hatással a döntés, ha az alacsonyabb alapkamat miatt a diszkontkincstárjegyek hozama csökkenésnek indul, azonban ez több más tényezőtől is függ. 
Címkék:
hitel, mnb, alapkamat, jegybank,