Ezek a devizahitelesek már ne is várják az elszámolást

Pénzcentrum2015. május 25. 11:12

A devizahiteles elszámoló levelet az ügyfelek túlnyomó többsége már megkapta, azonban még mindig vannak olyanok, akik várhatnak a küldeményre. Persze olyan is akad, aki egyáltalán nem fog elszámolást kapni.

Ők biztos, hogy nem kapnak elszámolót

Alapvetően az elszámolási törvény a magánszemélyek fogyasztási hiteleire érvényes, így a szabályozás az alábbi devizahiteleseket zárja ki az elszámolás köréből:

  • 2004. május 1. előtt kötött szerződések
  • 2009. július 26. előtt megszűnt szerződések (kivéve a követeléskezelőhöz került hitelek)
  • Hitelkártyák
  • Folyószámlahitelek
  • Egyéni vállalkozók és vállalkozások hitelei

Ők később kapnak levelet

A hitelezők többsége már postára adta a devizahiteles elszámolókat, azonban vannak, akikkel eleve később számol el a bankjuk:

  • A forinthiteles elszámolás a nyár folyamán indul (augusztus 1. - szeptember 30.)
  • A devizában törlesztő hitelesek szintén nyáron várható (augusztus 1. - szeptember 30.)
  • A kedvezményesen végtörlesztő ügyfelekkel november 30-ig kell elszámolnia a hitelezőnek

Nekik már csak pár hetet kell várniuk

Voltak olyan bankok, akiknek az elhúzódó peres eljárás miatt más határidő mellett kellett elszámolni az ügyfeleikkel. Közülük azonban már csak a K&H ügyfeleinek kell várni a levelére, a banknak ugyanis június 15-ig kell postáznia a küldeményt.

Mit tegyek, ha járna az elszámolás, de nem kaptam levelet?

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek megváltozott a lakcíme előfordulhat, hogy a bank a régi lakcímre küldte ki az értesítőt, ezért nem érkezett meg hozzájuk. Nekik a bankjukhoz érdemes fordulni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha járna az elszámolás, de nem kaptunk levelet, és a bankunk is arról tájékoztat, hogy nem fog küldeni elszámolást, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatunk. Erről részletesebben korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás,