Az MNB-hez fordulnak az elégedetlen devizahitelesek: rosszul teszik?

Magyar Nemzet2015. május 22. 09:33

Habár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivői azt hangoztatják, hogy kevés devizahiteles fordul a jegybankhoz panasszal a banki elszámolás miatt, a jogszabály szerint az adósok többsége egyelőre nem is fordulhatna az MNB-hez - írja a Magyar Nemzet.

A devizahiteleseknek ugyanis az elszámolás kézhezvétele után 30 nap áll rendelkezésükre, hogy megkeressék a hitelezőjüket; ha nem értenek egyet a kimutatással, csak a válasz megérkezése után vitathatják meg az ügyüket az MNB-nél. Ráadásul a pénzügyi intézményeknek további 60 napjuk van arra, hogy elbírálják a hitelesek panaszait, vagyis az elszámolás kézhezvételétől számítva akár 90 nap is eltelhet, mire az adósoknak lehetőségük lesz a jegybankhoz fordulni.

Az elszámolással kapcsoaltos jogorvoslathoz olvasd el a Pénzcentrum korábbi cikkét! Kattints!

Az említett kétmillió fogyasztó esetében tehát legalább 1,3 millió adós esetében biztosan nem telt le még a jogszabályban rögzített 30 napos határidő sem, a posta ugyanis május elején jelezte, hogy 1,3 millió adós még nem kapta meg az elszámolást. A panaszok valós száma tehát csak hónapok múlva fog kiderülni.

A kialakult helyzetről az MNB tájékoztat a későbbiekben, amiről beszámolunk itt, a Pénzcentrumon.

 

Címkék:
hitel, mnb, devizahitel, elszámolás,