Sok devizahiteles örülhet: ennyien jártak jól az elszámolással

Pénzcentrum2015. május 20. 11:31

A banki elszámolási folyamat során a bankok 1000 milliárd forintot térítettek vissza a devizahitelseknek. Az Bankszövetség adataiból az derült ki, hogy a jól fizető adósok 80 százalékának jelentősen csökkentek a törlesztőrészletei.

A Bankszövetség elszámolásról szóló, szerda délelőtti sajtótájékoztatóján a folyamat jelenlegi állásáról tudtunk meg részleteket.

Az 1000 milliárd forint annak felel meg, mintha minden magyar polgár - csecsemőtől az aggastyánig - 100 ezer forintot kapna

- mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. Az elszámoláson a banki dolgozók 70 százaléka dolgozott, ami nemzetgazdasági szinten is jelentős emberi erőforrás.

KATTINTS! Így verhet át az ügynök a hitelkiváltásnál

Akik nem vettek részt banki programokban, azoknak valóban jelentősen csökkent a törlesztőrészletük:

Jelentős változás a devizahitelesek 80 százaléknál történt, 16 százaléknak nem változott, vagy kis mértékben változott, és 2 százalékukának növekedett a törlesztőrészletük. Az átlagos csökkenés 20 százalékos volt

 - tette hozzá a főtitkár.

Forinthitelek elszámolása

Levélszámban több lesz, mint a devizahiteleknél. Többségben nullás számlákra lehet számítani, mivel árfolyamrés nem volt és egyoldalú kamatemelés is csak kevés esetben.

A tipikus ügyfelek öt csoportra bonthatóak, esetükben ekkora mértékben változtak a törlesztőrészletek:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 20-25 százalék - svájci frank alapú, nem árfolyamgátas ügyfelek, a mostani árfolyamhoz képest ez 50 százalékos csökkenést jelentene.
  • Árfolyamgátasok: nem csökkent a törlesztőrészlet, ennek oka, hogy a tartozást eleve csökkentett árfolyamon törlesztették. A gyűjtőszámlák jellemzően jóváírásra kerültek.
  • Akiknek nőtt a törlesztőjük: ez 1-2 százaléka az ügyfeleknek, akik olyan konstrukciót választottak, hogy a futamidő elején csak kamatot törlesztenek. Esetükben nem az elszámolás növelte a törlesztőt, hanem a türelmi időszak lejárata.
  • A kedvezményes kamatozású japán jen hitelek esetén is emelkedhetett a törlesztő a kamatfelár-minimum miatt. Ők választhatják, hogy deviza alapú konstrukciónál maradnak.
  • A nem teljesítő hiteleknél a hátralék összege jelentősen csökkent, vagy teljesen lenullázódott. Az ügyfelek ezzel egy második esélyt kaptak Becsei András, a Bankszövetség alelnöke szerint. Rajtuk egyébként az Eszközkezelő és a magáncsőd segíthet.
  • A fogyasztási hitelek (autóhitelek és személyi kölcsönök) esetén a megugró svájci frank árfolyamot ellensúlyozta az elszámolás, esetükben nem változott jelentősen a törlesztőrészlet a korábban megszokotthoz képest.

Hogyan maradhatunk a devizahitelnél?

Azok az ügyfelek, akik deviza alapon fizetnék tovább a hitelüket, 30 napjuk van arra, hogy ezt a banknál igényeljék. A panasz beadására szintén 30 napjuk van az ügyfeleknek a levél kézhezvételétől.

Aki kiváltaná a hitelét, azoknak nagyjából 3 hónapjuk maradt a szerződésük felmondására, erről korábban ITT írtunk. Az ügyfeleknek nagyjából 10 százaléka élhet a hitelkiváltás lehetőségével a Bankszövetség szerint. Ennek oka, hogy a törlesztőrészletek nagymértékű csökkenését az elszámolás okozta, a hitelkiváltás az átlagos adós esetén csak néhány ezer forintot jelenthet.

Mivel a tipikus, vagy átlagos adós nem létezik, ezért annak érheti meg a hitelkiváltással élni, akinek a most ajánlott kamatoknál legalább 1-1,5 százalékkal magasabbak a hitelkamatai.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás,