Devizahitelek: mikor kapjuk meg a visszajáró pénzt?

Portfolio2015. május 3. 10:02

Április 30-án, vagyis csütörtökön lejárt a bankok döntő többségének határideje arra, hogy kiküldjék a devizahiteles tájékoztató levelet, így ha még nem jött meg, napokon belül megkapják az ügyfelek ezt a postásuktól. De vajon a pénz mikor áll a házhoz?

Akinek még fennálló hiteltartozása van, és az az elszámolás következtében nem is "fogy el", annak nem készpénzben jön a pénz: a tartozását csökkentették a bankok, májustól már ez alapján kell fizetniük a teljesen új, csökkentett törlesztőrészletet. Az elszámolási összeg ilyenkor az alábbi sorrendben csökkenti a tartozást:
a hitel nem fizetéséből fakadó hátralékot, majd

  • esetleges gyűjtőszámla-tartozást,
  • esetleges áthidalóhitel-tartozást és végül
  • az alap tartozást.

A bankok először az esedékes kamat- és díjtartozásokat, végül a tőketartozásokat csökkentik, ettől csak az ügyfél javára térhetnek el.

Más a helyzet a lezárt szerződéseknél

Akinek viszont már lezárult a hitelszerződése, az átutalással vagy készpénzben (bankfiókban) kaphatja kézhez az elszámolási összeget. Ennek határideje az egyik MNB-rendelet szerint:

  • ha a banknál van az ügyfél számlája, akkor a tájékoztató levél kiküldését követő 15. munkanap,
  • ha szükség van az ügyfél bejelentésére (hiszen nem ismeri a bank a számlaszámot), akkor a számlaszám bejelentését követő 15. munkanap,
  • ha valakihez nem jutott el az elszámolási levél időben (mert pl. elköltözött), akkor a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás tényleges megküldését követő 30. munkanap.

A gyakorlatban számos banktól úgy értesültünk, hogy már kiegyenlítették tartozásukat a lezárt szerződéssel rendelkező, náluk számlát vezető ügyfelek felé, sok esetben még a tájékoztató levél kiküldése előtt, akár márciusban. Lényeges hozzátenni, hogy a K&H és az OTP más határidővel számol el ügyfeleivel, erről részletesebben korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás, forintosítás,