Sok banknál nem jár lakáshitel cafetéria a devizahiteleseknek

Pénzcentrum2015. február 18. 06:00

Bár az érvényben lévő szabályozás egyértelműen nem tiltja, sok magyar családot mégis kizárnak a lakáshitel cafetériából. A devizahitelesek ugyanis több banknál sem jogosultak a támogatásra. De mikor változhat a helyzetük?

Közel egy éve lehet lakáshitel támogatást kérni a munkaadónktól béren kívüli juttatásként, ami után nem kell kifizetni az adókat és járulékokat, vagyis "nullás" juttatásnak minősül. A felhasználás köre ráadásul bővült januárban; már akadálymentesítésre felvett lakáshitel törlesztésére is kérhetünk ilyen támogatást.

Megkérdeztünk a magyar bankokat, mennyire sikeres ez a támogatási forma, hányan és mekkora összegben éltek eddig a "nullás" cafetéria lehetőséggel.

Mennyire népszerű a támogatás?

A támogatást a lakáshitelek számához mérten kevesen (pár százan) vették igénybe az elmúlt évben. Évi egy összegű támogatás esetén 2014-ben 1,2 millió forint volt az átlagos összeg

- tudtuk meg az Erste Banktól.

Habár a tehermentesen (adó és járulékok nélkül) nyújtható támogatásban alapvetően kódolva van a siker, egyelőre mégsem éltek annyian a lehetőséggel, mint sokan számítottak rá. Ennek egyik oka, hogy sem a korábbi cafetériát, sem a bért nem lehet átcsoportosítani ilyen célra. Vagyis elsősorban az év végi prémiumot, a fizetés- vagy cafetériakeret emelést lehet erre a célra felhasználni.

Emiatt akkor kaphat valaki hirtelen nagyobb támogatást, amikor munkahelyet vált és az új cafetéria keretét már elsősorban hiteltörlesztésre fordítja.

Ők már kapnak támogatást

Mivel tavaly áprilistól nyújthat a munkáltató lakáshitel támogatást az alkalmazottaknak, ezért 2014 során főleg a kisvállalkozások dolgozói kaptak ilyen segítséget a főnöküktől, mivel a legtöbb nagyvállalatnál a béren kívüli juttatásokat a naptári évekhez igazítják. Január óta viszont már vélhetően a nagyobb cégek dolgozói is igényelték a lakáshitel támogatást.

A munkáltatóknak viszont ez többletmunkát jelent, emiatt akár plusz munkaerő felvétele is szükségessé válhatna, azonban a bankok egy része már nyújt olyan szolgáltatást, amivel leveszi a terheket a munkáltatókról. Az OTP például külön szolgáltatáscsomagokat hozott létre az igények kielégítésére, ezzel szemben az FHB-nál nincsenek előre kialakított csomagok, az ügyfelek egyedi kéréseit veszik figyelembe, de mind a két bank elvégez mindent a munkáltató helyett, ha ezt igényli. Más bankok is segítik a hitel cafetérián keresztüli törlesztését (például az Ersténél nyomtatványokat adnak a cégeknek, amivel könnyebbé válik a feltételek vizsgálata), de teljes körű szolgáltatást információnk szerint más pénzintézet nem nyújt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen feltételeket kell teljesíteni az adómentességhez?

  • Az ingatlan értékének maximum 30 százaléka lehet
  • Öt év alatt maximum ötmillió forint támogatást lehet adni
  • Méltányolható lakásigény (lakásméret, gyerekek száma stb.)
  • Emiatt nem lehet csökkenteni a bért
  • Mivel külön támogatásnak számít, ezért nem csökkenti az éves 200 ezer plusz 250 ezer forintos cafetéria keretet

Mire figyeljünk az igényléskor és a törlesztéskor?

Ha rendszeres utalás érkezik ilyen módon, akkor az ügyfél eldöntheti, hogy tőke-előtörlesztésként vagy a törlesztőrészlet egy részeként számolják el. Lényeges, hogy az év végi jutalom és a prémium munkabér jellegű juttatásnak minősül, így amennyiben korábban is kapott ilyet a dolgozó, akkor csak az előző évhez képest tapasztalható növekedés adható adómentes támogatásként.

Az adómentesség egyébként bukható, ilyenkor büntetéssel növelten kell megfizetni az adót és a járulékot a támogatott összeg után. Ezért fontos, hogy a megfeleljünk a feltételeknek, különben jelentős összegeket fizethetünk az adóhatóságnak.

Mi a legnagyobb hiányossága a támogatási formának?

Bár az érvényben lévő szabályozás egyértelműen nem tiltja, sok magyar családot mégis kizárnak a lakáshitel cafetériából. Jelenleg az adósok közül rájuk vonatkozhat korlátozás:

  • közalkalmazottak: esetükben a foglalkoztatási szabályozás miatt nem adható támogatás. Igaz, ez később változhat, de idén ők már szinte biztos, hogy nem kérhetik a támogatást.
  • devizahitelesek: A devizahitelek esetében a támogathatóságot nem tiltja törvény. De a Pénzcentrum által megkérdezett bankok jelentős részénél a devizahitelesek nem tartoznak bele a támogatható lakáshitelesek körébe. A forintosítás után viszont már ezeknél a hitelintézeteknél is igényelhető lesz a támogatás, vagyis hamarosan kibővülhet a béren kívüli lakáshitel-támogatással élők köre.

Címkék:
hitel, cafetéria, támogatás,