Történelmi zuhanás: soha nem volt még ilyen mélyen a forint

Pénzcentrum2015. január 15. 12:00

A svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, illetve hirtelen tovább vágta a betéti kamatát. Ennek eredményeként a forint piacát is megcsapta a feszültség és azonnal hároméves mélypontra kerültünk az euróval szemben. A jegyzések még 326 felett is jártak - igaz, csütörtök délre csillapodni látszik a pánik.

Csütörtökön 326 forintra drágult az euró, a svájci frank pedig 378-ig.

A forint történelmi mélypontjára zuhant: soha nem volt még ilyen drága az euró.

De miért?

A szakértők azzal magyarázzák a zuhanást, hogy a svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, illetve hirtelen tovább vágta a betéti kamatát. Ennek eredményeként általános sokk söpört végig a devizapiacon, ami a forintot is azonnal megcsapta.

A svájci frank az elmúlt években nagyon (túl) erős volt. Ez meglehetősen nagy teher volt a gazdaság számára, ezért próbáltak védekezni ellene: az euróhoz rögzítették az árfolyamot: 1 frank 1,2 euróba került.

Ma viszont - gyakorlatilag teljesen váratlanul - megszűnt ez az árfolyamküszöb, azaz elengedték az árfolyamot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árfolyamok rendkívül gyorsan változnak, nagyon nehéz követni, mikor mennyibe kerül egy euró, vagy egy svájci frank. A sokk akkora, hogy a frankárfolyam jegyzését a legtöbb kisebb devizával szemben felfüggesztették a nagyobb árjegyzők. Ezért jelenleg a szakértők sem mindig tudnak megbízható frank-forint grafikont mutatni.

KATTINTS! Kivégezték az autóhiteleseket: zuhanórepülésben a forint

 

Címkék:
hitel, euró, forint, deviza, svájci frank, dollár,