Kötelező lesz a forintosítás a kormány szerint

Pénzcentrum2014. november 10. 16:01

A devizahitelek forintosítása gyakorlatilag kötelező lesz minden ügyfélnek, az új forinthitelek kamatáról még zajlanak a tárgyalások. A forintosítás legfontosabb célja, hogy megőrizzék a 25 százalékos törlesztőrészlet-csökkentést - tájékoztatott Kovács Zoltán kormányszóvivő egy ma kora délután tartott sajtótájékoztatón.

Még a héten, várhatóan csütörtökön tárgyalják, pénteken be is nyújtják a devizahitelek forintosításáról szóló törvényt, amely a Bankszövetség és az MNB, illetve a Bankszövetség és az NGM között létrejött megállapodás tartalmát tükrözi. A devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nincs meg a végleges megállapodás, ebben a kérdésben az emberek türelmét kérik. A végső szót a forintosítás mikéntjéről a parlament mondja ki, de a mostani javaslat tükrözi a kormány álláspontját.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy gyakorlatilag mindenkinek kötelező lesz a forintosítás, hiszen az ügyfeleknek csak nagyon kis része teljesíti a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelő feltételeket, mely devizahitel felvételét (devizahiteles szerződés meghosszabbítását) lehetővé teszi. Érdekes ez a hír, mivel tegnap Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter még azt nyilatkozta, hogy nem lesz kötelező a forintosítás, mára ez az álláspont megváltozott.

 

Címkék:
devizahitel, devizacsomag, forintosítás,