Rosszul járhatnak, akik korán váltották ki a hitelüket

Világgazdaság2014. szeptember 18. 10:05

Felpörögtek a hitelkiváltások 2008 környékén. Aki kilépett a régi hitelből, mert drágállotta, most azzal szembesülhet, csak az új után kaphat visszatérítést. A visszatérítendő összeg a töredéke lehet annak, amit a régi banknál maradt adósok kaphatnak - írja a Világgazdaság.

Jó néhány ezer deviza- és forinthiteles csalódhat a banki elszámolás miatt a következő hónapokban, ha 2009 nyara előtt bankról bankra hurcolta a különböző hiteleit. A Kúria jogegységi határozatát jogszabályba foglaló törvény és a múlt hét végén benyújtott elszámoltatási törvény alapján ugyanis csak az olyan hitelszerződések után kaphatnak az adósok kártérítést, amelyek az előbbi törvény kihirdetésekor még nem évültek el, vagyis 2009. július 26-án élt a szerződésük.

Pontos adatok nincsenek a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) arról, mennyi lakás- és egyéb hitelt váltottak ki ebben az időszakban. 2008 azonban sokak szerint a hitelkiváltások éve volt, az év nyarán a K&H Bank úgy nyilatkozott, az elő- és végtörlesztések már a portfóliók több mint 20 százalékát érintették.

 

Címkék:
devizahitel, kamat, visszatérítés, hitelkiváltás,