Erre sok hiteles nem is gondol - pedig lehet, hogy megéri

Pénzcentrum2014. szeptember 3. 11:29

A napokban jelent meg az UniCredit Bank egy új lakáshitel termékkel, aminek különlegessége, hogy 15 vagy 20 évre fixálhatjuk a törlesztőrészletünket. A fő kérdés az, megéri-e ilyen hitelt felvenni, és ha igen, akkor kinek éri meg az újfajta kölcsön.

A legtöbb lakáshitelnek gyakran változik a kamatozása, azonban egyre többen keresnek olyan kölcsönt, ami fix kamatozással bír. Sok helyen elérhető az öt évre fixált törlesztőrészlet, viszont a lakáshitelek futamideje ennél jellemzően jóval hosszabb, akár 15-20 év vagy ennél több is lehet. Már a magyar piacon is megjelent azonban a hosszú távra fixált kamatozású lakáshitel.

Ezért érdemes most fix kamatozást választani

A lakáshitelek kamatai korábban nem látott mélységben vannak, ez elsősorban a jegybanki alapkamat történelmi mélypontjának köszönhető. A jegybank mostani tisztségviselői az alapkamat stabilitását jósolják a következő másfél évre, azonban ezután kérdéses, hogy mekkora központi rátával számolhatunk.

A hosszú távra fixált hitellel kivédhetjük azt, hogy később elszálljanak a törlesztőrészletek, igaz ezért cserébe valamivel magasabb kamatokat kell fizetnünk. Ennek ára jelenleg 1,08 százalékpontos kamatfelár a bankok közül elsőként húsz évre fix kamatot kínáló UniCreditnél. A hitel kamata alapesetben 7,72 százalék, ami bizonyos feltételekkel 6,92 százalékra is csökkenhet.

Hatalmas az eltérés a változó és fix kamatok között

A fix és a változó kamatozást legegyszerűbben úgy tudjuk összehasonlítani, ha megnézzük, hogy mennyit változik a törlesztőrészlet a kamatok megváltozása miatt egy ötmillió forintos hitel esetében. A fix kamatozású hitel esetén a havi törlesztőrészlet a legkedvezőbb esetben körülbelül 39 ezer forintra rúg, ezt hasonlítottuk össze a piacon megtalálható legolcsóbb ajánlattal. Mivel már valamivel öt százalék alatti kamatot is találunk, ezért az egyszerűség kedvéért mi kereken öt százalékos kamattal számoltunk.

Így a hitelünk havi részlete 33 ezer forintot tenne ki kezdetben, ez azt jelenti, hogy a változó kamatozásnak köszönhetően kezdetben mintegy 25 százalékkal kell kevesebbet fizetnünk havonta.

Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a megemelkedő kamatok miatt a törlesztőrészletünk elszabadulhat, ráadásul elég nagy mértékben. Ha három százalékpontos kamatemelést hajt végre a bank, akkor nagyjából azonos lesz a törlesztőnk a fix hitelével, 42 ezer forintra emelkedik. De mi van akkor, ha radikálisan megnő kamat?

Az elmúlt években ugyanis jóval magasabb kamatszintek voltak jellemzőek, így nem kizárt a 12-15 százalékos kamatozás sem.

Így a törlesztőrészlet már radikálisan, 55, illetve 66 ezer forintra nőhet.


Amellett, hogy a törlesztőrészletünk megnő, várhatóan a végül kifizetett összeg is megnő, így hiába alacsonyabb kezdetben a havi részlet, mégis megeshet, hogy jóval nagyobb összeget fizetünk vissza a banknak, mintha a fix hitelt választottuk volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan válasszunk a fix és a változó kamatok között?

  • Ha nem szeretjük a változásokat, vagy arra számítunk, hogy hosszú távon magasabb kamatszintek lesznek, akkor érdemes a fixált hitelt választani.
  • Ha viszont bevállaljuk a kockázatot, és arra számítunk, hogy középtávon is alacsonyak lesznek a kamatok, akkor válasszuk a változó kamatú kölcsönt.

Mit válasszunk, ha előtörlesztenénk a hitelünket?

Ha később szeretnél előtörleszteni a hiteledbe, vagy esetleg az egész hitelt végtörleszteni a lejárat előtt, akkor a változó kamatozású hitellel jobban járhatsz. Ennek oka, hogy a fixált hitel esetén a végtörlesztéskor (előtörlesztéskor) a törlesztőrészletek magasabbak voltak, mint a változó kamatperiódusú hitelek esetén.

A lakástakarékok fix hitele

A lakástakarékpénztárak már korábban is nyújtottak a futamidő végéig fix kamatozású lakáshiteleket, azonban az új termék megjelenése azért jelentős, mert a bankok körében is elterjedhet a fixált hitelek nyújtása, ennek köszsönhetően sokkal több hitelintézet közül választhatunk, mint korábban.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamat,