Megemelte a devizahitelek kamatát a CIB Bank

hvg.hu2014. július 1. 15:35

A kormány a devizahitelesek terheinek megmentésén dolgozik, mialatt a CIB Bank egyoldalúan megemelte svájcifrank-hitelesei kamatát. A kamatemelés mértéke banki vélemények szerint reális.

Merész lépést tett a CIB Bank: egy júniusi keltezésű levél tanúsága szerint ősztől egyoldalúan megemeli ügyfelei svájcifrank-hiteleinek kamatát. A CIB az egyoldalú kamatemelésről szóló levélben a forrásköltségek kedvezőtlen változására hivatkozik.

Friss! Nyilatkozott a CIB a kamatemelésről
A kamatemelésről a döntés 2013 decemberében született meg, nem pedig a Kúria jogegységi döntésének hatására. Az ügyfeleket a jogszabályban meghatározott 90 napos tájékoztatási kötelezettségünknek eleget téve január óta folyamatosan tájékoztatjuk.


A bank az ügyfeleknek és a hvg.hu-nak küldött tájékoztatásában az egyoldalú kamatmódosításokat szabályozó 275/2010 Kormányrendelet első szakaszában felsorolt feltételekre hivatkozik. A kormányrendelet legfontosabb rendelkezése, hogy a pénzintézet a lakáscélú hitelek vagy lízingszerződések kamatát csak akkor módosíthatja az ügyfélnek kedvezőtlen irányba, ha bizonyítani tudja, hogy a következő feltételek valamelyike fennáll:

  • a hitelhez tartozó forrásszerzési, refinanszírozási költségek kedvezőtlenül változtak,
  • az ügyfélkockázat kedvezőtlenül változott,
  • a banknak a hitelhez szorosan kapcsolódó költségeit érintő kedvezőtlen jogszabályváltozás történt

 

Címkék:
devizahitel, kamat,