5+1 tipp: így kell jól felvenni a személyi kölcsönt

Pénzcentrum2014. június 24. 05:32

Egy előre nem tervezett pénzügyi kiadás esetén sok magyar család számára jelent megoldást a személyi kölcsön, amely a meglepően lendületes ügyintézés, és a gyors pénzhez jutás lehetősége miatt rendkívül népszerű termék Magyarországon. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen kell döntenünk. Nem kell azonban megijednünk tőle, egyszemélyi kölcsön is - természetesen tudatosan használva - segítségünkre lehet céljaink eléréséhez. Ezúttal a biztonságos hitelfelvételhez nyújt némi kapaszkodót a Pénzcentrum.hu.

Ahogy tematikus hetünkelsőként megjelent cikkébenis írtunk róla, a legtöbb hazai hitelintézet kínálatában megtalálhatók a személyi kölcsönök, melyek sok magyar családnak nyújtanak megoldást a váratlan pénzügyi helyzetekben. A személyi kölcsönök népszerűsége nem véletlen, a meglepően lendületes ügyintézés, a gyors pénzhez jutás lehetősége, valamint az, hogy a kapott összeget arra költhetjük el, amire csak akarjuk,rengeteg ember számára teszi vonzóvá a termékeket. Sok esetbenugyanis ez az egyetlen megoldás egy nagyobb, váratlan családi kiadás, sőt, akár egy sürgős adósságrendezés esetén is.

Mint ismert, a személyi kölcsön forintban igényelhető, összege jellemzően 100 ezer forinttól 5 millió forintig terjed - adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető. A kölcsönök futamideje rugalmas, általában 12-72 hónap, és a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető. A konstrukció népszerűsége tehát magáért beszél, nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen, anyagi teherviselő képességünk függvényében kell dönteni.

Történelmi csúcsra, 1242 milliárd forintra nőtt a nem teljesítő hitelek állománya
A kockázatok felmérése azért kiemelt jelentőségű, hiszen nemrég drámai számok láttak napvilágot. Az MNB legutóbbi statisztikái szerint március végén alakosság 6477 milliárd forinttal tartozott a hitelintézeteknek, amelyből 4321 milliárd forintnyi (vagyis 67%) tekinthető szerződés szerint törlesztő hitelnek. Történelmi csúcsra, 1242 milliárd forintra nőtt azonban a nem teljesítő hitelek állománya. Miközben örvendetes módon egyre kisebb arányt képviselnek azok a hitelek, amelyeket csak 1-2 hónapos (vagyis 90 napon belüli) késedelemmel törleszt a lakosság, tovább emelkedett a legalább 3 hónapja nem törlesztett hitelek aránya. Előbbi 14,1 százalék, utóbbi 19,2 százalék volt március végén .


Mutatjuk, így kell okosan hitelt felvenni!

Pénzügyi helyzeted alakulását egyszerűen nyomon követheted és könnyebben kézben tarthatod, ha "házi" költségvetést állítasz össze. Ennek segítségével jobban fel tudod mérni, hogy havi bevételeidből mennyit tudsz tartalékolni, illetve milyen nagyságrendű hitelt tudnál törleszteni hosszabb távon is. Ehhez első lépésként írd össze havi bevételeidet, és kiadásaidat.

A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján egyértelműen látni fogod, hogy egy hónapban mennyivel költöttél kevesebbet (vagy többet!) az adott havi jövedelmednél. A költségvetés tehát egyértelműen megmutatja, hogy rendszeres kiadásaidon felül marad-e pénzed, és ha igen, mennyi. A fennmaradó összegből tudod hiteleidet is törleszteni, azonban ügyelj arra, hogy ne kelljen az utolsó forintodat is törlesztésre fordítanod! Kalkulálj azzal, hogy a havi törlesztés összege később meg is változhat (persze nem minden hitelé - ennek részleteire érdemes az igénylés előtt rákérdezni). Ráadásul akciós hiteleknél az első néhány törlesztőrészlet jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.

5+1 tuti tipp: így vegyél fel személyi kölcsönt

Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
Mivel a személyi kölcsönt készpénzben kapjuk meg, és arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt!

A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át a hitelszerződést még az aláírása előtt! Fontos szempont az is, hogy a hitel kamata fix vagy változó.

Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között!Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével, vagy használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.

Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit mindig időben fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak. A személyi kölcsönöknél kiemelten fontos, hogy időben törlesszünk, semmiképp se csússzunk ki a törlesztési határidőkből!

Várjuk olvasóink kérdéseit!
Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a személyi kölcsönökkel kapcsolatban. Kérdésed a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre küldd június 25-én 12 óráig. A K&H Bank szakértőjének válaszait pénteken közöljük!

 

Címkék:
hitel, személyi kölcsön, kölcsön,