Bankszövetség: a devizahiteles csomag terheit arányosan kellene viselni

Pénzcentrum2014. június 16. 18:05

A bankszektor szeretné, hogy méltányos törvényt hozzon a kormány - hangzott el a Kúrai mai döntése kapcsán a Bankszövetség hétfő este tartott doorstep sajtótájékoztatóján.

"A döntést tudomásul vesszük, ugyanakkor a hitelek fenntartása hosszú folyamat, aminek költsége van" - mondta el Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Ezért a bankszektor szeretné, hogy méltányos törvényt hozzon a kormány - tette  hozzá.

A szövetség szerint egy végleges, teljeskörű, átfogó szabályozásra van szükség, olyanra, amely megelőzi, hogy a jövőben költséges pereket kelljen indítani. Azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy a kialakítandó csomag esetén minden résztvevőnek (ügyfelek, bankok, állam) arányosan kell-e majd viselnie a terheket.

Mint arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt, fontos kérdésben döntött ma a Kúria. Ezek közül az árfolyamkockázat viselésének kérdésében bírói vizsgálat csak nem megfelelő tájékoztatás esetén indulhat. A különböző árfolyamok használata esetén viszont az ügyfelek részére dönthetnek a bíróságok a jövőben. A  kamatemelések esetén pedig a fogyasztóvédelmi szempontokat szem előtt tartva döntött a testület a vizsgálhatóságról.

 

Címkék:
devizahitel, devizaper,