Bankszövetség: harmadával csökkenhet az új hitelek száma

Pénzcentrum2014. május 27. 17:05

Bár a számok még nem véglegesek, mintegy 30%-kal csökkentheti az új lakossági hitelkihelyezést az MNB által tervezett jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozás, letörve és elodázva a trendfordulót - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Magyar Lízingszövetség közgyűlése előtt elhangzott előadásában. Szavaiból kiderült: a kormány 2016 előtt nem lát lehetőséget arra, hogy együttműködésért cserébe kedvezményt adjon a hitelintézeteknek a bankadóból. A pozitív adóslista kötelezővé tétele legalább úgy tűnik, sínen van.

Az MNB által tervezett jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI) szabályozással kapcsolatban azt mondta Kovács, hogy mintegy 30%-kal visszaeshet az új hitelek volumene, letörve, illetve késleltetve a trendfordulót. Számottevő területi különbségek vannak: a vidékiek nagy része minimálbérből él, miközben az önfenntartás (nem kimutatott jövedelem) aránya magasabb. Ők rosszul járhatnak, hiszen kis összegű hitelt vehetnek csak fel.

A várhatóan minden hiteltípusra kiterjedő PTI-szabályozás alapja nem csupán a folyószámla történet, hanem a bejelentett jövedelem lesz, mértéke azonban még kérdéses. Jó hír viszont, hogy a szabályozók támogatják a bankszövetség kérését, hogy a pozitív adóslista kötelező legyen. Élni kívánnak továbbá idei elővásárlási jogukkal az adóslistákat kezelő BISZ Zrt. megvásárlására.

A bankszövetségnél arra számítanak, hogy az önkormányzati választások környékén jön a devizahiteles csomag. Az a várakozásuk, hogy az árfolyamgát kibővítésével: 1. kötelező tételével, vagy 2. a teher kis mértékben a bankszektorra terelésével fogják megoldani a problémát. A bankszövetségnek tetszik a jelenlegi árfolyamát, ezért ennek valamifajta átalakítását támogatnák - mondta Kovács, elismerve ugyanakkor, hogy ennek lehet egy szélsőségesen negatív forgatókönyve is számukra.

Címkék:
lakáshitel, jelzáloghitel, elővásárlási jog,