Áprilistól drágább lesz a hitelfelvétel

Világgazdaság2014. március 31. 09:58

A támogatott lakáshitelek referenciájául szolgáló kamatlábak emelkednek keddtől, drágulhatnak a kölcsönök a bankoknál - írja a Világgazdaság.

Az állami támogatott lakáshitelek kamatozása az államkötvények referenciakamatához igazodik. Az egy éves hozam ugyan csak kis mértékben változik, viszont az ötéves állampapír referenciahozama áprilistól az eddigi 4,7 százalékról 4,83 százalékra emelkedik, ami megemeli az újonnan felvett hitelek kamatozását. A lejáró kamatperiódusú hitelek esetén is ez alapján várható a jövőbeni kamat meghatározása.

Úgy tűnik, akik a hosszabb távon kiszámítható hitelt szerették volna felvenni, azoknak még márciusban kellene lépni, ugyanis történelmi mélyponton van a referenciakamat. A bankok a hónap végéig maximum 6,76 százalékos kamattal folyósíthatják használt lakásra a támogatott hitelt, áprilistól viszont 6,87 százalékos lesz a kamatplafon. Új lakásnál két gyerekig 6,29 százalékról 6,38 százalékra nő a kamatplafon, a három vagy annál több gyerekes családok az ötéves kamatperiódusú hitelt továbbra is 6 százalékos kamattal vehetik majd fel.

Címkék:
hitel, kamattámogatás, támogatás,