Autóhitelesek, figyelem! Szerződések ezrei lehetnek érvénytelenek

Magyar Nemzet2014. március 17. 10:00

Akár több ezer autóhitel-szerződés lehet érvénytelen, mert olyan autókereskedők írhatták alá, akiknek erre nem volt jogosultságuk. Egy jogerős ítélet már született - írja a Magyar Nemzet.

A 2010 előtt aláírt autóhitel-szerződések ezrei lehetnek érvénytelenek, mivel azokat olyan autókereskedők írták alá, akiknek erre esetleg nem is volt jogosultságuk. A kereskedők alapvetően kétféleképpen járhattak el a bankok nevében: egyik esetben aláírhatta a szerződést, a másikban viszont csak a hitelügylet létrejöttét segíthette volna, de szerződést nem a lízingcég helyett nem szignózhatott volna. Előbbi úgynevezett A típusú, utóbbi pedig B típusú ügynöke volt a banknak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott listákból kiderül, hogy az autókereskedők nem rendelkeztek A típusú felhatalmazással.

Eddig egy jogerős és több elsőfokú ítélet született, mely kimondja, hogy arra nem jogosult kereskedő írta alá a szerződést. A megkérdezett szakértő szerint könnyen lehet, hogy ebből tendencia lesz. Ugyanakkor a szerződés érvénytelensége nem azt jelenti, hogy ne kéne visszafizetni a kapott kölcsönt. Ilyen esetben azok a feltételek semmisek, amelyeket a pénzintézet szabott a hitel rendezésére. Eszerint a kapott összeget vissza kell fizetni, és valószínűleg annak a jegybanki alapkamatát. Az is előfordulhat, hogy az adós már túlfizetésben van, ilyenkor a bank tartozik ügyfelével szemben.

Megoldást az jelenthetne, ha a lízingcégek önként elismernék, hogy érvénytelen szerződést kötöttek, és az adósokkal egyesével megállapodnának. Ha ez nem történik meg, akkor a szakértő szerint pert lehet indítani, és a szerződés érvénytelenségének kimondását kérni.

Címkék:
hitel, bank, lízing, autóhitel, szerződés,