Megszólalt a Kúria elnöke a devizahitelekkel kapcsolatban

Pénzcentrum2014. január 9. 22:21

A Kúria megvárja az Európai Bíróság döntését a devizahiteles ügyben azokban a kérdésekben, amelyekben a hozzájuk fordultak - mondta el Darák Péter, a Kúria elnöke az Inforádió Aréna című műsorában Rogán Antal délutáni felszólítására reagálva.

Az alsóbb bíróságok általában a Kúria jogegységi iránymutatása nélkül is dönteni tudnak, de egyes ügyekben, mint például a devizahiteles ügyben, a Kúria iránymutatását kérik.

Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte a legfőbb bírói testülettől, ne várjon az Európai Unió Bíróságának döntésére, mert semmilyen európai fórum véleménye nem kell, hogy mérvadó legyen a számára. Szerinte a Kúria a magyar joganyag alapján is dönthet a nyitott kérdésekben, így az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében - tudósított délután az MTI.

Darák Péter a felszólításra reagálva elmondta, hogy "azokban a kérdésekben, amelyekben az Európai Bírósághoz fordultak, megvárják az bíróság döntését." Mint ismeretes, az egyoldalú banki kamatemelésekről és az árfolyamrésről nem rendelkezett a Kúria.


Darák Péter (Fotó: http://kuria-birosag.hu)


A legfontosabbak kérdések rövid időn belül tisztázódhatnak, de mivel több százezer, bankonként és gyakran ügyfelenként is eltérő szerződésről van szó, még hosszú ideig elhúzódhat a devizahiteles ügy. "Azt gondolom, hogy minden egyes kérdésre nagyon rövid, belátható időn belül nem születik válasz.Bizonyos vonatkozásokban valószínűleg még hosszú idő elteltével is lehetnek vitás kérdések" - fejtette ki a Kúria elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kérdésre, hogy az Európai Unió és a Kúria döntésére varázsütésre elrendeződhet-e a devizahiteles probléma, Darák Péter azt válaszolta, hogy "ilyen teljhatalommal a Kúria egy modern társadalomban nem rendelkezik."

Címkék:
hitel, devizahitel, Kúria,