Kiderült: ennyi devizaadóst mentett meg eddig az Eszközkezelő

Pénzcentrum2014. január 3. 14:01

2013 végéig több mint 15 ezer bajba került adós lakását ajánlották fel a Nemzeti Eszközkezelőnek, ezzel a társaság elérte a korábban kitűzött célt - jelentette be egy mai sajtótájékoztatón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Tavaly 23,5 milliárd forintot költött a kormány a programra, idén 37 milliárd forintot szánnak rá. 2014 végéig a korábbi terveknek megfelelően 25 ezer lakás átvételét tervezik.

Sajtótájékoztatón mutatta be a Nemzeti Eszközkezelő 2013-as eredményeit Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Csillag Tamás, a társaság vezérigazgatója.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter többek között az alábbiakat ismertette:

  • A társaság teljesítette eddig a 2011-ben vele szemben megfogalmazott elvárásokat, de még 2014-ben is bőven lesz tennivaló. A korábban megfogalmazottaknak megfelelően 2014 végéig 25 ezer darab ingatlan megvásárlását várja és kéri a kormány az eszközkezelőtől.
  • Elsősorban a devizahitelesek kerültek azonnali intézkedést sürgető helyzetbe, akiket a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal és a kilakoltatási moratórium többszöri meghosszabbításával is segítettek eddig.
  • Az Otthonvédelmi Akcióterv keretében 2011-ben döntöttek az eszközkezelő elindításáról. Európában egyedülálló a megvalósult megoldás - fogalmazott. 2012-ben és 2013-ban is bővítették aztán a jogosultak körét, és többek között 2 évről 5 évre hosszabbították meg az adósok ingatlan-visszavásárlási jogának időtartamát. Szükség esetén további módosításokat fognak tenni.
  • A korábbi havi 300-500 darab helyett ma már havi közel 1500 ingatlant ajánlanak fel az eszközkezelőnek. Így 2013 végéig elérte az eszközkezelő a kitűzött 15 ezres célt. Eddig 65-70 ezer embert érint a program, a 25 ezres céllal 100-120 ezer fő lakhatását segítik. A programba belépők átlagosan 9400 forintos bérleti díjat fizetnek.
  • A Nemzeti Eszközkezelő 2013. évi kötelezettségvállalásai 23,5 milliárd forintra rúgtak a tervezett 33 milliárd forint helyett. A különbözet a 2014-es kötelezettségvállalásokra lett elkülönítve, ebben az évben 37 milliárd forintot terveznek ingatlanvásárlásra fordítani.
  • A legtöbb ingatlant (1500 db) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a második legtöbbet (1300 db) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ajánlották fel. Az ingatlanok átlagos értéke 7,7 millió forint, a vételár hozzávetőlegesen ennek a fele. 34-35 milliárd forintnyi banki követelésállomány szűnt meg ezzel, hiszen a megmaradó tartozást ilyenkor elengedik az adósnak. Az átvett ingatlanok 26%-a társasházi lakás, 74%-a önálló lakóingatlan.
  • Az eszközkezelő 2013 májusától az ócsai lakópark ingatlankezelését is ellátja azok számára, akiknek valamilyen okból nem megfelelő a fenti program. Eddig 47 család költözött be ide a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével.
  • Az eszközkezelő munkáját segíthetik a jövőben Nemzeti Vagyonkezelő kezelésében álló, örökös nélkül elhunytak lakásai is. Az eszközkezelő jelenleg 93 alkalmazottal dolgozik.

Csillag Tamás vezérigazgató többek között az alábbiakat emelte ki a sajtótájékoztatón:

  • Családok sorsáról van szó, akik számára a kimerítő évek után hosszú távú lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy rendezzék a sorsukat. Számos állami intézménnyel (pl. MÁV Ingatlankezelő) együttműködnek ezért, akik nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az ingatlanüzemeltetésben.
  • Elismerte, hogy lassan indult be a társaság működése, de mára sikerrel alakították ki a havi közel 1500 ingatlan átvételére alkalmas struktúrát. Biztos benne, hogy 2014 végéig további 10 ezer ingatlant felajánlanak a társaságnak, vagyis elérik a 25 ezer darabos célt. Ezek ügyintézése 2015 közepére zárulhat le.
  • Az eddig felajánlott közel 15 000 ingatlanból 5000 esetben zárult már le a szerződéskötés.
  • Az átlagos átfutási idő 3,5-4 hónap, ez nem nagyon rövidíthető tovább, de már ezen időszak kezdetén "védettek" az adósok.
  • Az ügyfelek többségének nemcsak hiteltartozása, hanem többek között közmű tartozása is van. A lakáshelyzetük tartós rendezéséhez ezeket is rendezni kell, amit figyelembe vettek a bérleti díjak meghatározásánál.
  • Ha valakinek kénytelenek felmondani a szerződését, azzal egy másik, egyéves határozott idejű szerződést kötnek. Ezen időszak alatt meg kell tennie a családnak mindent a tartozás rendezésére.
  • A helyzetüket más módon rendezni képtelen ügyfelek számára üres ingatlanokat is fenntartanak (ebben is együttműködnek más intézményekkel), hogy szükség esetén kisebb költségű lakásba költözhessenek.

A Nemzeti Eszközkezelő igénybevételének feltételei

  • Az ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg a 20 millió forintot; egyéb településeken a 15 millió forintot.
  • A banktól kapott kölcsön összege a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett, állami készfizető kezességvállalás esetében elérhette a 100 százalékot.
  • 2013. január 1-jén a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti.
  • A jelzáloghitel-szerződést 2009. december 30. előtt kötötték.
  • A lakóingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként, lakásként vagy tanyaként szerepel.
  • A jelzáloghitel fedezetét a megvásárlásra felajánlott lakóingatlanon kívül más lakóingatlan nem képezi.

Az adósra vonatkozó feltételek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A hiteladós/zálogkötelezett vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója ápolási díjban, vagy saját jogú nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül; vagy legalább egy, családi pótlékra jogosító gyermeket nevel, és rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban vagy lakásfenntartási támogatásban részesül vagy közfoglalkoztatási jogviszonyban áll vagy a háztartásban nevelt gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.
  • A hiteladós/ zálogkötelezett állandó lakcíme 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a hitel fedezetéül szolgáló, megvételre felajánlott lakóingatlan.
  • A hiteladósnak/ zálogkötelezettnek a felajánlott ingatlanon kívül nincs más ingatlanon használati joga.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, Eszközkezelő, zálogkötelezett,