Devizahiteles csomag: egyelőre nem lép a kormány

Pénzcentrum2013. december 17. 13:34

Jelenleg is értékeli a kormány a Kúria hétfői jogegységi határozatát, a saját devizahiteles lépésével pedig valószínűleg megvárja az Európai Bíróság döntését - mondta ma Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint elegendő pénzügyi tartalék lesz a 2014-es költségvetésben arra az esetre, ha ehhez kormányzati szerepvállalásra is szükség lesz.

"Ki kell értékelnünk a Kúria véleményét, azt gondolom, hogy a kormányzati célokból a továbbiakban sem szabad engedni. A célunk, hogy kivezessük a devizaalapú jelzáloghiteleket a rendszerből, továbbra is változatlanul megvan" - fogalmazott Varga. A Kúria ehhez jogszabályi kereteket rendelet, amelyet a kormánynak értékelnie kell. A cél változatlan: csökkenteni szeretné az ország és a háztartások sebezhetőségét - mondta.

Nem tudni, az Európai Bíróság mikor fog döntést hozni az asztalán lévő két fontos kérdésben (árfolyamrés ügye és szerződésmódosítások), a miniszter azt reméli, hogy minél előbb. Addig is az árfolyamgát rendszere rendelkezésre áll ahhoz, hogy az adósok törlesztőrészlete csökkenjen. Varga arra biztatta az eddig kimaradókat, hogy fontolják meg a belépést.

A 2014-es költségvetésben 220 milliárd forint körüli tartalék áll rendelkezésre, ha a kormány év közben hozna döntést - reagált Varga a kormány devizahitelesekkel kapcsolatos esetleges pénzügyi szerepvállalását firtató kérdésre.

Címkék:
hitel, devizahitel, Kúria,